Tinerii ieşeni învaţă coreeana

Data publicării:
COREEANA

Irina are 17 ani şi este elevă în clasa a XI-a la un liceu din Iaşi. Anul trecut, în octombrie, s-a înscris la cursul de limba coreeană, convinsă că va avea mai multe şanse de angajare în viitor. Vrea să se înscrie la Facultatea de Medicină şi speră să ajungă să profeseze în străinătate.

„În Asia sunt foarte multe locuri de muncă şi chiar cred că domeniul meu, în care vreau să am o carieră, ar putea... aş putea să găsesc o slujbă în Asia sau chiar în Coreea”, a spus Irina. 

Cursanţii vin la ore de două ori pe săptămână. „Am fost atrasă de cultură, la început prin filme şi muzică, dar treptat s-a transformat într-o pasiune care este mai mult de atât, dorind să învăţ chiar şi limba pe care, probabil, nu toată lumea o percepe ca fiind o limbă foarte uşoară”.

Eu studiez şi limba japoneză şi cred că ar fi interesant să văd ce diferenţe sunt între cele două limbi. Dacă ar fi să compar cu limba japoneză e mult mai uşor scrisul, dar pronunţia este, cum a spus şi doamna profesoară, puţin cam dificilă”.

O şedinţă durează o oră şi jumătate, timp în care elevii repetă noţiunile din orele precedente, fac exerciţii şi învaţă cuvinte şi expresii noi.

„Mulţi cred că este foarte greu să scrii, deci vedeţi acolo câteva caractere şi vă închipuiţi că este foarte complicat. În realitate, alfabetul coreean este foarte simplu, deci un alfabet, nu mii de caractere care trebuie memorate”, a spus Maricica Buga, profesor limba coreeană. În total, 60 de ieşeni sunt înscrişi la aceste cursuri. 

Este o limbă foarte căutată pentru partea de IT, partea de tehnologie, deci cu mare căutare. Spre surprinderea noastră, vedem că sunt interesate din ce în ce mai multe persoane, de vârste foarte diferite, de la cei mai mici, la cei mai mari”, a spus Andrei Grozavu, organizator curs.

Cursurile costă 50 de lei pe lună şi sunt organizate în par­teneriat cu Centrul de Cultură şi Limbă Coreeană din Chişinău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri