„Campionul despăgubirilor”, arestat pentru 30 de zile

Data publicării:
HORIA SIMU MFX

ACTUALIZARE. Milionarul Horia Simu a fost arestat pentru 30 de zile. Omul de afaceri este urmărit penal pentru că ar fi încasat despăgubiri exagerate pentru mai multe proprietăți naționalizate. Statul ar fi pierdut peste 50 de milioane de euro dintr-o singură tranzacție. 


Procurorii şi poliţiştii au percheziţionat luxoasa reşedinţă din cartierul Băneasa a omului de afaceri Horia Simu. Afaceristul este cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi prejudiciat statul cu peste 55 de milioane de euro. Surse judiciare spun că în interiorul imobilului anchetatorii au găsit o adevărată comoară.

Peste 150 de tablouri semnate printre alţii de Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu şi Samuel Mutzner dar şi ceasuri de lux şi bijuterii despre care anchetatorii cred că ar fi fost cumpărate din banii primiţi din despăgubirile ilegale.

Florin Surghie, avocatul lui Horia Simu: Nu le-a numărat nimeni. Sunt tablourile domniei sale. Nu s-a pus problema.

Reporter: Vor fi confiscate?

Florin Surghie, avocatul lui Horia Simu: De ce să le confişte? Nu există niciun motiv să fie confiscate. Nu provin din infracţiuni, sunt tablourile domniei sale cumpărate de-a lungul vieţii.

Tablourile urmează să fie expertizate de anchetatori.

Zeci de metri de folie pentru ambalat au adus anchetatorii la locuinţa lui Horia Simu. Probabil tablourile vor fi înfăşurate în acea folie de plastic astfel încât obiectele de artă să nu se deterioreze”, transmite corespondentul Digi24 Bogdan Ocnaru.

Omul de afaceri este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu după ce i-ar fi influenţat pe membrii comisiei ANRP să-i acorde, în 2008, despăgubiri de 105 milioane de euro pentru un teren din Capitală, dublu faţă de valoarea reală. Suprafața de zece hectare din sectorul 6 a obținut-o după ce a cumpărat drepturile litigioase contra sumei de 1,5 milioane de dolari. O parte dintre documente din dosarul depus la ANRP ar fi conținut înscrisuri false, spun procurorii DNA.

Florin Surghie, avocatul lui Horia Simu: Este total nevinovat, nu știe pentru ce i se face percheziția. A aflat că este vorba despre un dosar despre o restituire. A avut o hotărâre judecătorească prin care ANRP-ul era obligat să emită decizia de despăgubire. Domnul Simu nu a făcut altceva decât să cumpere niște drepturi care erau în litigiu la vremea respectivă.

Procurorii au început urmărirea penală şi în cazul membri care făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor care au avizat operaţiunea sub forma titlurilor de stat la Fondul Proprietatea. Printre ei se numără fosta şefă ANRP, Ingrid Zaarour, sau fostul deputat Theodor Nicolescu.

Citiți și: Percheziții DNA la Horia Simu, unul dintre marii beneficiari ai retrocedărilor ANRP

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri