Corupţia, problemă de siguranţă naţională

Data publicării:
RADU MAZARE 7259699-Mediafax Foto-Alexandru Raita-1

Edilul din Constanţa a ajuns în arest după ce procurorii au pus cap la cap informaţii obţinute din interceptări făcute pe baza unor mandate de siguranţă naţională. SRI a transmis stenogramele unor discuţii purtate în 2007 de unul dintre denunţători.

Interceptări în dosarul lui R. Mazăre:

„George: Şi no, ce să zic? Eu nu ştiu nici de... Poate că trebuia abordat direct şi poate nu era discuţia asta.

Arpad Paszkany: La cine, la cine te referi că trebuia abordat direct?

George: Ăla, fasole. Deci ăla trebuia, probabil că înainte de aia probabil să ai tu o discuţie tete-a-tete cu el. Că nu îmi dau seama cât îi din poveştile, cât s-o fi ofuscat că nu-i băgat în seamă, cât îi şmecherie de Dobrogea, habar nu am”.

La aproape opt ani după această discuţie, Arpad Paszkany le explica procurorilor, în denunţ, că "fasole" era termenul folosit pentru a-l desemna pe primarul Constanţei.

De departe, cel mai celebru caz în care acuzarea s-a construit pe mandate de siguranţă naţională este cel al fostului senator Cătălin Voicu.

Procurorii au obţinut şapte ani de închisoare pentru fostul parlamentar, după ce acesta a fost interceptat în timp ce se lăuda cu influenţa sa politica şi cu instituţiile pe care le poate controla.

Tot în baza unor mandate de siguranţă naţională au fost ascultate şi telefoanele omului de afaceri Ioan Niculae. Acesta a fost trimis dupa gratii, definitiv, după ce procurorii au demonstrat în instanţă că a încercat să obţină avantaje economice prin finanţarea campaniei electorale pentru prezidenţialele din 2009.

Potrivit legii, mandatul de siguranţă naţională este solicitat de Serviciul de Informaţii procurorului general. La rândul său, acesta înaintează solicitarea către un judecător de la Înalta Curte de Casaţie. În cazul în care cererea este întemeiată, mandatul se emite şi se pune în aplicare de SRI. Dacă din interceptări reies indicii de săvârşire a unor fapte de corupţie, datele sunt declasificate şi sunt transmise apoi către DNA.

„Cătălin Voicu: ...asta, să ne ajute Dumnezeu, vine turul doi, ş-atunci... Se duce la negociere, vreau Internele. Dacă nu mă duc la Interne, da...

Alexandru Mazăre: Eu am vorbit cu Radu...

Cătălin Voicu: Ascultă-mă un pic! Dacă eu m-am dus la Interne, omule, ai toată Procuratura României, ai toată Justiţia în mână, ai toată Curtea...”

„Gheorghe Bunea Stancu: Ei, în partid toată lumea vrea funcţii. Şi pe la Bucureşti şi pe la Brăila. Am pus la Agenţia Naţională de Mediu vicepreşedinte, la Rezervele Statului - preşedinte, la RA-APPS, o grămadă. Am vreo şapte-opt funcţii de-astea naţionale, ştii!?

Ioan Niculae: Ai făcut o treabă bună cu prietenul nostru, domnul ministru, ai mână bună.

Gheorghe Bunea Stancu: Ionuţ? Dacă el o strâmbează cu mine, nu durează o săptămână şi-i retrag sprijinul politic. Şi dacă m-a băgat în vreun scandal, îl schimbă în două zile.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri