Vasile Lavric, suspectat de crime în serie la Rădăuți, a fost arestat preventiv. Ce profil îi fac psihologii criminalişti

Data publicării:
CriminalRadauti

Vasile Lavric a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzaţia de tentativă de omor. Decizia instanţei, care nu este definitivă, a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Anchetatorii susţin că, în anul 2000, şi-a lovit în cap cea de-a treia soţie cu un ciocan, femeia fiind internată în spital. Criminaliştii strâng acum probe pentru a demonstra că bărbatul este implicat în dispariţia tuturor celor trei femei.

Vasile Lavric urmează să fie expertizat psihologic. Dacă va fi găsit vinovat, el este pasibil de o pedeapsă cu închisoare pe viaţă. El are antecedente penale: la vârsta de 18 ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru viol.

---------------

Vasile Lavric are 60 de ani. Criminaliştii cred că acesta are cel puţin trei victime, profil pentru care adună probe. Trei soţii şi două amante ale lui Vasile Lavric sunt moarte sau dispărute. Prima soţie a murit într-un accident de maşină suspect. A doua s-a stins în urma unui infarct - neverosimil pentru o tânără de doar 21 de ani. Bărbatul neagă însă de două decenii orice vină.

Povestea care l-a transformat pe Vasile Lavric dintr-un anonim într-un posibil criminal în serie începe în 1993, când s-a căsătorit pentru a treia oară cu Nicoleta Iordache. Doi ani mai târziu, sora acesteia, în vârstă de 16 ani, a dispărut. Mama fetelor spune că suspectul are legătură cu dispariţia fetei.

Eu nici n-o ştiu pe Iuliana! Nu am cuvinte faţă de Nicoleta să vorbesc ceva urât. Ne vedeam la grătar, o sticlă de vin”, se apăra Vasile Lavric în 2008.

După câteva luni a dispărut şi a doua soră, care era soţia lui Vasile Lavric. Femeia avea 31 de ani şi un copil cu suspectul. Trei luni mai târziu, dispărea şi a treia soră, cu care Vasile Lavric are încă un băiat.

La aproape 20 de ani după ce i-a dispărut prima fiică, mama surorilor este convinsă că nu le va mai vedea în viaţă. Rudele bărbatului cred însă că omul este nevinovat.

Suspectul este reţinut acum într-un alt dosar. A fost singurul mod în care procurorii au reuşit să îl reţină pentru a-i pune întrebări despre dispariţia celor trei surori. Au avut la dispoziţie 24 de ore să adune probe.

Vecinii se tem de Vasile Lavric

Vecinii lui Vasile Lavric se tem să vorbească despre el. Îl descriu ca pe un om violent, cu care este mai bine să nu ai legătură. Familia şi prietenii nu au putut evita furia lui, spun ei. Soţiile ar fi fost chinuite teribil, iar ultima dintre ele a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost bătută.

Psihologii criminalişti fac un portret sumbru. „Criminalul în serie este acela care, la intervale diferite de timp, luni, ani, ucide persoane. Dezinhibat comportamental, agresiv, fără îndoială cu elemnte de sadism și fără frână mentală”, spune Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

Cele două femei dispărute nu ar mai fi în viaţă, iar profilul celui care le-ar fi ucis corespunde cu cel al bărbatului pe care anchetatorii îl suspectează de omor”, spune psihologul.

Primele două crime ar fi fost făcute din cauza unei presupuse probleme sexuale a bărbatului, spun specialiştii, iar cea de a treia a avut loc după ce victima ar fi aflat de primele două.

În urmă cu şapte ani, Vasile Lavric a încercat să vorbească deschis despre cele trei surori. În faţa camerei de filmat a zâmbit şi a vrut să pară indiferent, chiar dacă poliţiştii îl aveau în vizor şi spuneau în 2007, la doi ani după ce au deschis dosarul, că suspectul a minţit la testul poligraf.

Omul nostru este un schimbaş, care, ca şi mărgelele pe aţă, înşiră aceste victime. Pătrunde în familia acestor femei, ele fiind surori şi, pe măsură ce le epuizează, se duce mai departe, poate dacă erau cinci-şase surori le omora pe toate”, spune Tudorel Butoi.

Ziua un reputat mecanic şi tinichigiu auto, noaptea, un om violent şi fără scrupule, aşa îl descriu vecinii. Dacă a săvârşit vreo crimă, atunci e una perfectă. Nu există martori şi nici urme sau probe care să îl incrimineze. Ştergerea urmelor şi modul în care ar fi scăpat bărbatul de cadavre ar putea să reprezinte un alt indiciu care îl leagă de tipologia criminalului în serie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri