Comisia juridică din Senat a decis în unanimitate să nu îl demită pe senatorul liberal Daniel Akos Mora

Data publicării:
daniel akos mora

Câteva minute au durat deliberările membrilor Comisiei juridice a Senatului în cazul senatorului liberal Daniel Akos Mora.

Rezultatul a fost infirmarea unei sentinţe definitive a Curţii Supreme a cărei consecinţă legală este pierderea mandatului.

„Solicitarea ANI nu se referă la mandatul de senator al domnului Akos Mora şi, în consecinţă, nu e de competenţa Senatului să se pronunţe şi va informa biroul permanent”, a declarat Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Apărat de colegi, senatorul incompatibil a acuzat Agenţia Naţioală de Integritate pentru verdictul Înaltei Curţi.

„Incompatibilitatea pe consilier judeţean nu are cum să fie trasferată către mandatul de senator. Această interpretare forţată a ANI este, zic eu, un abuz”, a declarat Daniel Akos Mora, senator PNL.

Şeful ANI, Horia Georgescu, spune că decizia de azi a juriştilor din Senat va avea rezultate dezastruoase.

Decizia de astăzi a Comisie Juridice a Senatului reprezintă refuzul de a pune în aplicare o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este o situaţie care are un precedent, respectiv cazul Diaconu, care pune problema nerespectării deciziilor instanţelor judecătoreşti, ceea ce afectează în mod iremediabil statul de drept şi angajamentele României ca stat membru în Uniunea Europeană.

Cunoaştem cu toţii precedentul Mircea Diaconu care a atras critici din partea Comisiei Europene în Raportul de Cooperare şi Verificare. Atunci s-a statuat de către Curtea Constituţională, că în cazul neaplicării unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie intervine nerespectarea separaţiei puterilor în statul român. Ne poziţionăm într-o zonă extrem de periculoasă care cu siguranţă produce prejudicii majore asupra României.

Agenţia Naţională de Integritate va emite un comunicat de presă în care va solicita public aplicarea de sancţiuni disciplinare, iar ulterior vom utiliza toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie şi posibil să ajungem din nou la Curtea Constituţională să rezolvăm situaţia. Este regretabil că acest lucru se întâmplă din nou şi cu siguranţă că va avea consecinţe dezastruase”, a declarat Horia Georgescu, președintele ANI, pentru Digi24.

Anul trecut, Senatul a infirmat prin vot o sentinţă similară în cazul liberalului Mircea Diaconu. A fost nevoie de intervenţia Curţii Constituţionale, care a decis că Senatul a încălcat separaţia puterilor în stat. Potrivit legii, demnitarul este obligat să părăsească funcţia în cazul unei hotărâri judecătoreşti definitive, iar în următorii trei ani nu mai are voie să ocupe o astfel de poziţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri