Monica Macovei, a doua plângere penală împotriva celor care au împiedicat dreptul la vot în diaspora: „Cei vinovați trebuie să plătească”

Data publicării:
monica macovei la digi24 - 1

Monica Macovei a publicat pe pagina sa de Facebook un filmuleț în care apare alături de Gunther Krichbaum, Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, dar și de românii din diaspora. 

„În Londra, pe 16 noiembrie 2014. Nu am reușit să votez, așa cum nu au reușit alți zeci de mii de cetățeni ai României umiliți de Guvernul Ponta. Astăzi voi trimite la Parchetul General o a doua plângere penală împotriva celor care, cu intenție, au împiedicat exercitarea dreptului constituțional de a alege. Cei vinovați trebuie să plătească, iar astfel de lucruri nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a scris Monica Macovei.

Procurorul general: Parchetul instanţei supreme a început urmărirea penală faţă de încălcarea dreptului la vot în diaspora 

Dosarul penal privind desfăşurarea votului din diaspora are la bază şase plângeri penale, toate cu acelaşi obiect: obstrucţionarea dreptului la vot. Plângerile sunt formulate la adresa unor miniştri, diplomaţi, fiind vizaţi şi ambasadori şi consulo ai României în străinătate

Potrivit art. 385 din Codul Penal, „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.  

Procurorul general a spus că în acest caz, urmărirea penală este începută in rem, adică cu privire la fapta de încălcare a dreptului la vot. Tiberiu Niţu a declarat că au fost primite pe mail numeroase sesizări de la români din diaspora, multe însoţite de tabele şi anexe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri