Primele imagini cu tablourile lui Darius Vâlcov. Procurori: Fostul ministru intenționa să-și deschidă o galerie de artă

Data publicării:
DARIUS VALCOV 1 SENAT 7309788-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

Printre tablourile găsite de procurori sunt opere de artă semnate de Corneliu Baba, Iosif Iser, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, dar și două lucrări semnate Pablo Picasso.

Tablourile au fost găsite la patru adrese din județul Olt și din Capitală, indicate de un apropiat al lui Darius Vâlcov.

Lucrările de artă erau ascunse în poduri sau în spatele unor pereți din rigips.

Darius Vâlcov ar fi cumpărat tablourile de la case de licitație, prin interpuși. Cele mai multe ar fi fost cumpărate de fostul șofer al ex-ministrului. Procurorii au identificat casele de licitație și vor să afle prețurile la care au fost achiziționate lucrările.

Satul în care era ascunsă „comoara” fostului ministru 

Este agitaţie mare în satul Cruşovu din Olt, după ce procurorii au anunţat că în casele de aici s-au găsit tablouri de preţ. Fostul şofer al lui Darius Vâlcov le-a spus procurorilor unde sunt ascunse operele pe care le-a cumpărat fostul ministru de Finanţe. Tatăl martorului important spune că nu a văzut niciun tablou.

Reporter: Sunt informaţii că aici ar fi fost ascunse 20 de tablouri.

Tatăl fostului șofer: Doamne! Mergeţi înăuntru, pe cuvânt, mergeţi cu mine, eu vă duc...

Cumnata fostului șofer: Noi muncim la câmp, în ţărână...

Rudele şoferului care a fost mâna dreaptă a lui Darius Vâlcov sunt convinşi că bărbatul nu a fost implicat în afacerile ilegale ale fostului ministru.

Reporter: Am înțeles că aici erau ascunse nişte tablouri.

Cumnata:Le-a văzut cineva?

Reporter: Le-au luat procurorii DNA.

Cumnata: Nu.

Reporter: Nu i-ați văzut?

Cumnata: Nu.

Procurorii anticorupţie au fost ieri la Cruşovu în căutarea comorilor pe care Darius Vâlcov le-ar fi cumpărat cu banii din şpagă. Valoarea tablourilor confiscate din micul sat din Olt nu a fost încă anunţată. 


Darius Vâlcov a fost trimis în arest în casa mamei sale. Acolo are domiciliul trecut în acte fostul ministru al Finanţelor. Curtea Supremă a decis că el va fi cercetat de DNA în arest la domiciliu. Hotărârea nu este însă definitivă, poate fi atacată de anchetatori.

Darius Vâlcov va petrece 30 de zile în arest la domiciliu, măsura pe care o va executa la locuinţa sa din Slatina, judeţul Olt.

În această perioadă nu are voie să părăsească imobilul fără permisiunea organelor judiciare. Are obligația de a se prezenta în faţa anchetatorilor ori de câte ori este chemat şi îi este interzis să ia legătura cu vreun martor sau inculpat în acest dosar, altfel riscă să fie introdus în arest preventiv.

Darius Valcov este acuzat că pe vremea când era primar al Slatinei a favorizat firma lui Theodor Berna - Tehnologica Radion- pentru a obţine mai multe contracte de reabilitare a reţelei de apă din Olt. În schimb ar fi primit 20% din valoarea contractelor, adică 2 milioane de euro.

În acelaşi dosar de corupţie este cercetat şi actualul edil al Slatinei, Minel Prina, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Şi el este plasat în arest la domiciliu.

Interceptări în dosarul lui Darius Vâlcov: „Ar fi zis că îl cumpără pe ăla de sus de la Antifraudă”

Procurorii spun că fostul ministru de Finanţe folosea un seif ca ascunzătoare pentru banii negri. Deputatul social-democrat de Olt Daniel Bărbulescu şi soţia lui le-au declarat anchetatorilor că au văzut cu ochii lor aproape 100.000 de dolari, peste un milion de lei, trei kilograme de aur şi mai multe tablouri de valoare.

Oamenii legii au ajuns la parlamentar după ce au interceptat convorbirile telefonice ale lui Darius Vâlcov. El i-a cerut ajutorul colegului său ca să scape de probele care îl incriminau.

Daniel Bărbulescu: "Mi-a spus să deschid seiful și să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic și de hârtie în care se aflau banii și eventualele documente."

Deputatul a recunoscut că a ars probele acuzatoare pentru ex-ministrul de Finanţe. Alte mărturii vin de la fostul şofer al lui Vâlcov: şeful lui i-ar fi cerut să distrugă documentele şi hard disk-urile computerelor în care ţinea evidenţele afacerilor ilegale.

Anchetatorii spun că fostul ministru de Finanțe ar fi aflat că este vizat de ancheta anticorupție și le-ar fi transmis complicilor să nu le fie teamă. Mesager era omul lui de încredere, fost șofer. Lucian Șușală: "Stați liniștiți, eu garantez că nu va păți nimeni nimic. Se va lăsa doar cu amenzi, cu prejudicii cumulate. Văd că la Inspecția Fiscală este ok."

Nu l-a crezut nimeni, iar cei implicaţi s-au întâlnit pentru a-şi face propriile planuri.

Interceptări:

Om de afaceri 1: Eu când mă întâlnesc cu Darius îi spun în faţă: nu mă duc acolo (la închisoare - n.r.), frate, că las doi copii acasă şi nevastă.

Om de afaceri 2: Nici nu vreau să mă gândesc, câte ai făcut tu...

Om de afaceri 1: Vai de capul meu... S-au întâlnit în cimitir şi au vorbit. Şi ar fi zis Darius că îl cumpără pe ăla de sus care e la Antifraudă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri