Cadouri electorale: amnistie fiscală, pensii speciale, bani pentru biserici

Data publicării:
parlament vot

Electorata este poate una dintre cele mai dezbătute şi mai controversate măsuri luate în acest an de Guvern. Asta şi datorită numărului ridicat de potenţiali beneficiari. Un milion de români pot beneficia, teoretic, de schema fiscală de reducerea ratelor bancare timp de doi ani. O schemă considerată însă neatractivă de către bănci.

Autorităţile s-au gândit şi la elevi. Au cheltuit până acum 16 milioane de euro pe 600 de microbuze pentru transportul la şi de la şcoală al copiilor de la ţară. Premierul Victor Ponta a împărţit personal cheile pentru 240 de microbuze.

Dărnicia Guvernului nu i-a ocolit pe cei 670.000 de români cu salarii mici. Lefurile acestora s-au mărit în două rânduri: la 1 ianuarie şi 1 iulie. Bani în plus au primit şi medicii rezidenţi, şi profesorii debutanţi, iar jandarmii şi poliţiştii au primit sporuri pentru zilele suplimentare lucrate.

Sunt voci care spun că şi reducerea Contribuţiilor de Asigurări Sociale la angajatori, cu cinci puncte procentuale, este o măsură electorală.

La fel şi cele 6 milioane de lei din fondul de rezervă bugetară alocate bisericilor. Mai exact, câte 2 milioane de lei pentru Mănăstirile Nicula din Cluj şi Tismana din Gorj, dar şi in contul Centrului Eparhial Iaşi.

Ultima măsură electorală este extinderea amnistiei fiscale. După pensionari şi mame, nici bugetarii nu vor fi obligaţi să mai dea înapoi banii pe care i-au încasat fără drept. Puterea renunţă să recupereze 700 de milioane de lei, în speranţa că se vor transforma în voturi, spun economiştii. Dar Guvernanţii spun că bugetul nu va avea de suferit, chiar dacă recunosc că nu ştiu numărul exact al celor care vor beneficia de clemenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri