Ce cadouri poate da un candidat alegătorilor. Un senator propune ca Guvernul să decidă acest lucru

Data publicării:
sediul guvernului mediafax

Fostul primar al municipiului Ploieşti, Andrei Voloşevici, consideră o scăpare faptul că în lege nu scrie clar ce se poate oferi în campania electorală, cât şi cum anume. Senatorul vrea ca Guvernul să fie obligat să precizeze aceste lucruri, de o nouă dispoziţie în Codul Penal. Acum, legea pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani oferirea de bani sau alte foloase alegătorilor.

Opinia personală este că suma trebuie să fie foarte mică. Eu nu cred că se va renunţa la ideea unui pix sau a unui pliant de prezentare a candidatului”, a declarat Andrei Voloşevici, senator afiliat PNL.

Preşedintelui Comisiei de Cod electoral, tot un liberal, nu îi surâde ideea. Mihai Voicu îl invită pe Andrei Voloşevici la şedinţele comisiei, ca să se familiarizeze cu filozofia noii legi de finanţare a campaniilor electorale.

„Conform noii legi a finanţării campaniilor electorale, aceste obiecte promoţionale vor fi interzise cu desăvârşire, vor fi eliminate din mijloacele de campanie, aşadar din această perspectivă iniţiativa nu-şi mai are rostul pentru că nu poţi limita ceva ce este eliminat”, a declarat Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral.

Eu cred că ambele proiecte merg în aceeaşi direcţie. Și anume mai puţini bani daţi, materiale, într-un anumit cuantum”, a spus Andrei Voloşevici.

Senatorul PSD Nicolae Şerban aduce o altă critică iniţiativei parlamentarului liberal.

Nu există nicăieri în Codul Penal detalieri de acte normative subordonate, de excepţii. 00.34 MUSCĂ 00.43 Iniţiativa asta nu e una reuşită şi nu are ce căuta în Codul Penal aşa ceva”, a declarat Șerban Nicolae.

Înainte de alegerile parlamentare din 2012, Guvernul a emis o ordonanţă în care interzicea candidaţilor să ofere alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun. Era permisă distribuirea obiectelor de propagandă electorală de până la 10 lei.

Proiectul noii legi a finanţării partidelor şi campaniilor electorale îi lasă pe candidaţi să dea alegătorilor doar materiale de informare. Documentul este din nou în Parlament, după ce a fost trimis de preşedinte, la reexaminare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri