Colecționarii din Parlament. Sebastian Ghiţă, campionul absolut

Data publicării:
ghita in parlament - 7265575-Mediafax Foto-Octav Ganea

În declaraţia de avere, Darius Vâlcov notează doar bijuterii şi obiecte de artă evaluate la 62.000 lei. A fost nevoie de anchetarea sa de către procurori pentru a se afla că fostul ministru deţine 100 de tablouri, unele din ele semnate de artişti celebri precum Auguste Renoir, Pablo Picasso sau Andy Warhol, ceea ce ridică valoarea lor cu mult peste menţiunea din declaraţia sa de avere.

Darius Vâlcov nu e singurul parlamentar cu înclinaţii către frumos. Din cei 562 de deputaţi şi senatori, nu mai puţin de 72 colecţionează ori sunt moştenitori de tablouri şi icoane de valoare. Campion absolut al colecţionarilor de artă din actuala legislatură, deputatul Sebastian Ghiţă, şi-a evaluat achiziţiile în domeniu la 13 milioane de euro.

La distanţă mare se găseşte deputatul PNL Carmen Hărău: deţine o colecţie de tablouri de 250.000 de euro. Aceeaşi sumă aproape, împărţită între bijuterii şi tablouri, o declară şi Gabriela Firea, senator PSD.

Fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu, a declarat şi el o valoare estimată la 220.000 de euro.

Peste 200 de mii de euro ar valora şi colecţiile senatorului Cristian Rădulescu, deputatului PC, Damian Florea, iar nu departe se află social-democrata Cristina Dumitrache, liberalul Anton Marin şi fostul reprezentant al Partidului Poporului, Nicolae Nasta.

Parlamentari interesaţi de artă

Sebastian Ghiţă, deputat independent - 13 milioane euro

Eleonora Carmen Hărău, deputat PNL - 250.000 euro

Sorin Roşca Stănescu, ex-senator PNL - 220.000 euro

Damian Florea, deputat PC - 210.000 euro

Cristian Rădulescu, senator PNL - 210.000 euro

Ileana Cristina Dumitrache, deputat PSD - 170.000 de euro

Marin Anton, deputat PNL- 160.000 euro

Nasta Nicolae, deputat ex-PPDD - 150.000 euro

Gabriela Firea, senator PSD - 110.000 euro

Operele şi semnatarii lor, ţinuţi la secret

Puţini sunt cei care dau detalii despre operele sau artiştii preferaţi în declaraţiile de avere.

Senator de numai un an, conservatorul Mihai Alfred Laurenţiu Antonio a cheltuit 335.000 de lei pe operele unor artişti precum Constantin Piliuţă, Nicolae Vermont, Ştefan Luchian, Francisc Şirato şi Zamfir Dumitrescu, fost deputat, dar şi pictor al lui Nicolae Ceauşescu.

Fostul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a precizat şi el că deţine picturi de Vasile Crăiţă Mândră şi Ilie Boca.

Despre fostul senator PSD Miron Mitrea se ştie că ar avea nevoie de o galerie întreagă pentru a-şi expune colecţia de 94 de tablouri, în care operele lui Octav Băncilă se află la loc de cinste.

Pasionat de sportul ecvestru, deputatul UDMR, Kelemen Attila se mândreşte cu unicul său tablou, intitulat sugestiv, „Călăreţi".

Artiştii români, căutaţi de parlamentari

Mihai Alfred Laurenţiu Antonio, senator PC - 335.000 lei

Gheorghe Ialomiţeanu, deputat PNL - 37.900 lei

Miron Mitrea/ Manuela Mitrea, PSD - 296.000 lei

Kelemen Attila, deputat UDMR - 20.000 euro>

În trecut, parlamentarii au cochetat cu trecerea la secret a propriilor investiţii în domeniul artei. Senatorii au dorit să elimine din declaraţia de avere această rubrică, dar s-au lovit de critici din partea societăţii civile, iar ideea a fost abandonată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri