Fostul șef al SIE Claudiu Săftoiu: Teodor Meleșcanu nu are voie să candideze. Legislația îl contrazice

Data publicării:
saftoiu

 

„Dacă această demisie e în legătură cu depunerea candidaturii, mi se pare că această situație e cel putin scandaloasă. În legislatia de securitate națională nu e admis ca un lucrător, cu-atât mai mult un manager de informații să poată trece în zona civilă eligibilă dintr-o secunda în alta”, a spus el, adăugând că trebuie să treacă cel puțin cinci ani de la plecarea din funcție și până la momentul candidaturii.

În legislație nu există însă o astfel de prevedere.

Legea privind siguranța națională a României arată că „salariatii organelor de informații și ai celor cu atribuții în domeniul siguranței naționale nu pot face parte din partide sau alte organizații cu caracter politic ori secret și nu pot fi folosiți în scopuri politice”.

Legea de funcționare a SIE prevede că „personalul Serviciului de Informaţii Externe nu poate să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora”.

Teodor Meleșcanu candidează însă ca independent, iar de strângerea de semnături s-a ocupat o asociație de ONG-uri.

Mircea Dogaru: Am primit o rugăminte să strângem semnături pentru domnul Meleșcanu, care ar fi acceptat ca peste doi ani să provoace alegeri generale și prezidențiale

De altfel, nu este prima dată când un fost șef al SIE ocupă o funcție publică importantă imediat după plecarea din serviciu. Este cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a demisionat de la conducerea SIE pentru a ocupa funcția de prim-ministru, în februarie 2012.

În plus, președintele comisiei SIE din Camera Deputaților, Mihăiță Calimente a spus că legislația nici măcar nu îl obliga pe Teodor Meleșcanu să demisioneze înainte de a-și depune candidatura.

„E o situație care, bănuiesc, nu a fost luată în calcul la momentul elaborării legilor actuale. În Parlament există un proiect de lege în care există interdicția pentru șefii de servicii de a intra, timp de cîțiva ani, în politică, eu însumi am introdus acel amendament, inițial era vorba de cinci ani, apoi au rămas doar trei, dar, finalmente, legea a rămas abandonată, astfel că prevederile nu se aplică”, a spus el pentru Inpolitics.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri