Guvernul își verifică la CCR propriile acte. Prof. Ioan Stanomir: O perdea de fum pentru supraviețuirea politică a guvernului

Data publicării:
ioan stanomir2

 „Orice guvernare normală se preocupă de efectul potențial al unor acte pe care le adoptă. Ordonanța de urgență are un efect imediat. Ca atare, înainte de a intra în aceste dileme hamletiene, dl prim-ministru ar fi trebuit să-și consulte specialiștii, care sunt mulți și buni la Guvern și care ar fi putut spune dacă există sau nu risc de neconstituționalitate”, a declarat Ioan Stanomir în emisiunea „24 într-o oră” de la Digi24.

Politologul spune că Avocatul Poporului este o instituție lipsită în prezent de obiectivitate. „În privința sesizării Avocatului Poporului, aș spune că este o sesizare în familie. Dl. Victor Ciorbea a fost un extraordinar de bun aliat al acestei guvernări. A făcut din Avocatul Poporului o instituție care a dormit și s-a trezit numai atunci când puterea de astăzi i-a spus să se trezească. Ca atare, toate aceste lucruri trebuie văzute în plan politic, ca o perdea de fum”, a subliniat Ioan Stanomir. „Sunt forme prin care primul-ministru, Victor Ponta, încearcă să-și crească legitimitatea și încearcă, de fapt, să supraviețuiască politic până la alegerile următoare, ceea ce s-ar putea și întâmpla. Și iată că Victor Ponta va fi al doilea prim-ministru PSD, după Adrian Năstase, care își duce mandatul până la capăt”, a continuat profesorul Stanomir.

Este de domeniul patologicului dacă se dorește fie blocarea, fie coborârea în derizoriu a unor instituții, a mai spus politologul despre posibilitatea de a deveni un obicei ca CCR să se pronunțe cu privire la corectitudinea unor acte prost documentate ale Guvernului. Actualul guvern poate încerca acest lucru, crede Ioan Stanomir, dar am intra pe o pantă ce ar putea conduce la consecințe nefaste pentru existența statului nostru, a avertizat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri