Implicat, arbitru, jucător – ce fel de președinți au avut românii

Data publicării:
PALATUL COTROCENI

Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi şi uneori trebuie să forţezi la limită Constituţia pentru a te opune, pentru că românii îşi doresc o ţară modernă”, a declarat președintele Traian Băsescu, la 21 noiembrie 2014, la ceremonia de validare a mandatului noului președinte ales, Klaus Iohannis.

Când a acționat Traian Băsescu la limita Constituției? Răspunde Mircea Kivu, sociolog:

Toate momentele în care Traian Băsescu a creat majorităţi parlamentare, a fost chiar primul moment după ce a devenit preşedinte în 2004 când a apelat la acea celebră soluţie imorală care a permis să împiedice PSD-ul să rămână la guvernare (...) Momentul 2009 în care o moţiune de cenzură a dus la căderea primului guvern Boc şi domnia sa a făcut un lucru cel puţin ciudat. L-a numit tot pe Emil Boc prim-ministru, după ce l-a refuzat pe Klaus Iohannis, actualul preşedinte. A fost, de exemplu, momentul în care a anunţat scăderea salariilor şi a pensiilor - clar, el a jucat peste, a luat rolul primului-ministru”.

Unul din consilierii prezidenţiali explică de ce a ales Traian Băsescu să ducă o astfel de politică.

„Un preşedinte care are un program şi care oamenilor le va cere votul, după aia, dacă nu va face politică, va fi un preşedinte izolat care nu va putea să-şi pună în aplicare ceea ce le-a promis românilor. Nu poţi să fii rupt de fenomenul politic”, spune Claudiu Dinu.

În cazul celor care i-au fost predecesori, situaţia a fost alta. Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au ajuns preşedinţi în urma unor alegeri organizate simultan cu cele generale. Iar specialiştii spun că acest lucru le-a permis să aibă de partea lor şi majoritatea parlamentară. Ion Iliescu a petrecut, în total, la Palatul Cotroceni, 10 ani. Ultimul mandat s-a încheiat în 2004. 

„Eu cred că a fost perioada de guvernare cea mai eficientă şi cu rezultatele cele mai substanţiale”, spune Ion Iliescu.

„Aş zice că un preşedinte puternic, dar cu o putere care nu a fost manifestată evident. Un fel de pumn de oţel în mănuşă de catifea” - așa îl caracterizează Mircea Kivu pe Ion Iliescu.

Emil Constantinescu a condus ţara între 1996 şi 2000.

Cred că ar fi în zona preşedintelui arbitru sau chiar mai mult, un preşedinte neutru”, e de părere Claudiu Dinu.

Viaţa e cea mai mare şcoală, totul este calitatea fiecăruia să înveţe sau nu din ce-i oferă viaţa”, spune Ion Iliescu.

Noul președinte ales promite să fie altfel.

Vreau să ştiţi că eu voi fi preşedintele românilor, eu voi fi un preşedinte liber, vă voi reprezenta pe voi”, a promis Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri