Luptă pentru funcţii în Camera Deputaţilor. PC şi PLR nu au primit nicio funcţie în Biroul Permanent

Data publicării:
parlament crop-1

ACTUALIZARE 12.10. În Camera Deputaţilor, grupul parlamentar liberal-conservator n-a primit nicio funcţie de conducere. Abia de anul viitor, parlamentarii PC şi PLR ar putea obţine un post de chestor.

Camera Deputaţilor a aprobat noua structură a Biroului Permanent al acestui for legislativ, singura diferenţă faţă de sesiunea trecută fiind aceea că PDL nu va mai avea funcţia de chestor al Camerei, aceasta revenind PSD.

Potrivit negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, PSD va avea doi vicepreşedinţi, un secretar şi doi chestori în conducerea Camerei, PNL va deţine câte o funcţie de vicepreşedinte, secretar şi chestor, PDL - un post de vicepreşedinte, PPDD - o funcţie de secretar, UDMR îi va reveni un post de chestor, iar minorităţile naţionale - un post de secretar. 


Liberalii pierd opt deputaţi. Sunt cei care îl urmează pe Călin Popescu Tăriceanu şi care, împreună cu parlamentari independenţi formează grupul conservator-liberal din Camera Deputaţilor.Abia întors din vacanţă, Valeriu Zgonea compară situaţia cu o grădină de legume, în care... ardeii graşi trec la conservatori şi morcovii la social-democraţi.

Dintre cei 20 de parlamentari care au ales să intre în noul grup parlamentar liberal-conservator, 12 erau neafiliaţi, iar opt au plecat de la PNL.

Astfel, grupul PC este două ori mai mare decât în sesiunile precedente. Acum, conservatorii şi liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu au 35 de deputaţi.

Consecinţa este că vor primi şi mai multe funcţii în Camera Deputaţilor, funcţii pe care le pierde Opoziţia, în special PNL.

Raportul de forţe în Camera Deputaţilor

PSD 184 de parlamentari

PNL 83 de parlamentari

PDL 36 de parlamentari

PC + PLR 15 + 20 = 35 de parlamentari

UDMR 18 parlamentari

Minorităţi 17 parlamentari

Neafiliaţi 24 de parlamentari

(sursa - www.cdep.ro)

„În grupul conservator a apărut un vagon nou de ardei, acum că e toamnă, ardei gras. Şi atunci ardeiul ăsta gras aduce beneficii Partidului Conservator. Noi trebuie să vedem care este ponderea şi să dăm Partidului Conservator mai multe funcţii, dacă ardeiul gras înseamnă mai mulţi bani.

Eu sunt şeful pieţei şi constat că s-au schimbat ponderile în piaţă şi trebuie să iau taxă, ca să aduc bani la buget”, a declarat Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor continuă paralela cu taraba din piaţă unde el e şef şi unde face trocul legume-funcţii.

„UNPR funcţionează în grupul PSD şi are din ponderea PSD. În curtea mea există un vagon în plus de morcovi, ei sunt în curtea mea”, a adăugat Valeriu Zgonea.

Devenim al treilea grup ca mărime în Camera Deputaţilor, această colaborare la nivel parlamentar este extrem de utilă din perspectiva proiectelor pe care le-am avut şi a promisiunilor făcute electoratului”, a spus Bogdan Ciucă.

Acţiunea noastră este o acţiune în perfectă concordanţă cu angajamentele asumate în 2012. Noi chiar avem un trecut PC şi PNL, prin acel ACD, noi continuăm colaborarea cu PC”, a precizat Radu Stroe, deputat PLR.

Negocierile vor continua şi zilele următoare. Grupul liberal-conservator ar urma să ia o funcţie de la PNL, cel mai probabil de secretar sau chestor. Conservatorii şi liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu vor bate palma şi la Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri