Propunere: alegerile parlamentare să fie în timpul săptămânii

Data publicării:
stampila vot alegeri digi24

PMP propune ca alegerile să fie pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

Vaeriu Steriu: „ 30 noiembrie este o zi, probabil, liberă, ziua de Sf. Andrei, şi putem face alegeri pentru că din 30 de noiembrie se pot face alegeri, conform Constituţiei. Variantele propuse, 4 sau 11, nu sunt variante fezabile, 4 sau 11 decembrie ziua alegerilor”.

Liderul UDMR estimează că alegerile parlamentare vor fi totuşi pe 11 decembrie. El critică legea care a făcut ca data scrutinului să fie mereu alta şi din ce în ce mai aproape de sfârşitul anului. Fapt care împinge negocierile pentru formarea Guvernului până în ajunul Crăciunului. Kelemen Hunor atrage atenţia că e posibil ca Bugetul pentru 2017 să fie din nou dezbătut cu mare întârziere: „Noi nu am reuşit în ultimii 27 de ani să stabilim date exacte pentru alegerile parlamentare, aşa cum se întâmplă în foarte multe state. Dacă, acum 20 de ani, alegerile erau în septembrie-octombrie, acum, înainte de 4 decembrie nu se pot organiza alegeri şi ultima posibilitate ar fi pe 18 decembrie, ca să respectăm şi mandatul de 4 ani”.

Liberalii spun că Executivul poate fi format rapid, în două-trei zile, iar apoi este timp pentru dezbaterea bugetului până la Crăciun şi votarea lui înainte de Anul Nou.

C ezar Preda: „Data e deja fixată de toate partidele, inclusiv de prim-ministru, 11 decembrie. Nu are cum să fie altfel. Pe 30 nu se poate, România nu are tradiţie cu votul în timpul săptămânii, duminica din 4 decembrie este ultima zi dintr-o vacanţă a românilor, cu Ziua Naţională, care înseamnă că prezenţa la vot a românilor ar fi incredibil de mică”.

După negocieri cu partidele, cel care stabileşte data este Guvernul. Decizia trebuie publicată în Monitorul Oficial cu cel puţin 90 de zile înaintea scrutinului.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri