1 Iunie la sate: Ziua Copilului se sărbătoreşte prin muncă

Data publicării:
muncaCopii

Pentru cele două fetiţe vizitate de reporterii Digi24, 1 iunie a nimerit în calendar sâmbătă, exact când ele fac treburi în casă. Părinţii vând flori în piaţă, iar în la sfârşit de săptămână sunt plecaţi de acasă.

Trezite de la ora 8 dimineaţa, fetele şi-au împărţit cu grijă sarcinile. Cea mai mică, Iasmina, are grijă de animale. „Culeg iarbă pentru iepuraşi... am doi iepuraşi mai mari, o fată şi un băiat, şi le dau în fiecare zi să mănânce. Le dau şi apă şi am grijă de ei”, spune Iasmina Szenteşi, în vârstă de 12 ani.

După ce a hrănit animalele, merge în seră şi plantează flori pentru afacerea familiei. Apoi o ajută pe sora ei mai mare la curăţenie, în casă. De obicei, o ajută şi pe mama ei să facă mâncare. „Şi seara, când vine toată lumea, mâncăm, facem duş şi mergem la culcare. Şi aşa se termină o zi de sâmbătă”, spune ea.

De 1 Iunie, fetele şi-ar fi dorit să aibă o sâmbătă „puţin altfel”, să iasă să se joace măcar cu această ocazie, dar nu îi pot lăsa pe părinţi cu treburile neterminate.

Mama lor, Mihaela Szenteşi, are doar cuvinte de laudă pentru ele: „Sunt mândră, chiar foarte mândră de fetele mele. Mă ajută în toate cele muncile casei: bucătărie, curăţenie, chiar şi în afacerile noastre cu florile.” Este cu atât mai admirabil cu cât nu le obligă nimeni să renunţe la joacă şi să muncească: aşa au fost învăţate de mici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri