52 de mineri blocaţi în subteran

Data publicării:
mina

Administratorul minei private a leşinat din cauza stresului din ultimele zile şi a avut nevoie de îngrijire medicală.

Minerii care s-au blocat la adâncimi de mai bine de 200 de metri au trăit în ultimele patru zile în condiţii grele. Umezeala este foarte mare, temperatura nu trece de 8 grade Celsius, peste tot sunt băţi şi noroaie.

Ortacii se tem pentru soarta minei.

Gheorghe Toma, miner: Sunt interese să o închidă şi să rămânem fără locuri de muncă”.

În plus, spun ei, nu au mai scos niciun vagonet de minereu de un an. Iar munca pe care o fac, o fac în condiţii foarte grele.

Ioan Filip, miner: „Nu mai avem piese de schimb, rotoare, robineţi. Uleiul se dă cu porţia, câte un litru. Avem defecţiuni”.

Maria Rodica Trip, director executiv Băiţa Bihor: „Am rămas aici până când ANRM şi Ministerul Economiei vor avea bunul simţ să citească documentele pe care le au”.

Până acum, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale nu au răspuns solicitării minerilor de a negocia. Printr-un comunicat de presă de miercuri, reprezentanţii ministerului susţin că nu au primit documente care să ateste capacitatea tehnică şi financiară a firmei care a privatizat mina Băiţa Plai de a exploata zăcământul. De aceea nu vor să acorde licenţă de exploatare. Pentru aceste afirmaţii, reprezentanţii African Resources au cerut socoteală prefectului de Bihor, după ce acţiunile companiei au căzut la bursa din Londra.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri