Birocraţia de la APIA lasă fermierii fără bani

Data publicării:
tractor

Ion Smarandache este unul dintre marii fermieri din Dolj. A început să strângă actele pentru dosarul de subvenţii şi şi-a pus mâinile în cap. N-a reuşit să adune până acum nici un sfert din ele.

Modificările care au venit acum sunt foarte aspre. Se cere la suprafeţele de teren proprietatea. Sunt foarte mulţi fermieri care nu şi-au făcut încă actele de succesiune”, spune Ion Smarandache.

Ministerul Agriculturii a modificat în acest an procedura de acordare a subvenţiilor pentru culturi. Dacă până acum în dosarul care trebuie depus la agenţiile locale era suficientă o lista cu proprietarii terenurilor aflate în arendă, avizată de primării, acum se cer toate copiile contractelor.

„Va trebui să ne ducem cu maşina cu documente. Ştiu fermieri care au 1.500-2.000 de contracte şi la APIA spaţiile sunt reduse”, afirmă Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli.

În plus, fermierii au nevoie şi de date din registrele agricole de la primării.

„Este mult mai greu decât anul trecut, datorită faptului că trebuie să corespundă exact suprafeţele din registru cu adeverinţele. Şi mai este o problemă în privinţa actelor. Nu au certificate de moştenitor şi oamenii nu înteleg situaţia, că până anul trecut depuneau doar declaraţii notariale de moştenitor”, spune Gabriela Dumitrescu, inspector de cadastru la Primaria Mischii.

Şi angajaţii de la APIA susţin că mulţi fermieri vor renunţa la subvenţii pentru că nu vor putea întocmi documentaţia necesară. Însă procedura s-a complicat pentru a elimina neregulile.

„Dacă nu ai gestiunea terenului respectiv, înseamnă că nu ai documente şi tocmai asta vrea să vadă APIA, dar şi UE, pentru că ei sunt cei care vor să vadă dacă e în regulă sau nu. Să nu mai fie probleme şi să se întâmple lucruri neplăcute. Se va reduce drastic numărul lor”, afirmă Cătălin Roşculete, director executiv la APIA Dolj.

În judeţul Dolj există peste 47. 000 de persoane care au beneficiat anul trecut de aceste subvenţii. Pentru un hectar de teren, un fermier primeşte 160 de euro. Noile reglementări au intrat în vigoare pe 16 aprilie, iar termenul limită de depunere a dosarelor este 15 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri