Pericolul din mâncare ieftină. Carnea de calitate a fost înlocuită cu resturi de carne şi piele

Data publicării:
ALIMENTE 9087

O parte dintre mezeluri sunt atât de ieftine încât ingredientul de baza Nu mai este carnea de calitate. Această a fost înlocuită demult cu resturi precum piele sau soia, la care adaugă aditivi din plin.

Kilogramul de salam nu costă cât un kilogram de roşii. Este situaţia produselor la promoţie sau cele cu un preţ extrem de mic şi care ascund deseori ingrediente de proastă calitate. „Dacă găsim un parzier la un preţ de 5 lei, sau 6 lei, trebuie să înţelegem că aici intră şi adaosul magazinului, TVA, şi preţul de logistică”, a spus Radu Timiş, reprezentantul unei firme producătoare de mezeluri

În aceste condiţii, carnea nu mai poate fi ingredientul de bază. „Nu e un parizer de calitate, este unul la care baza este MDM-ul, adică o carne dezosată mecanic, adică tot ce înseamnă carne de pe carcasa de pui, acolo este şi o anum cantitate de piele, grăsime, chiar de subst osoasă”, a spus Radu Timiş.

Se întâmplă, spun crescătorii de păsări, pentru că anul acesta piaţă a fost invadată de carne ieftină de peste graniţa, după ce Rusia a închis porţile Europei. Astfel, am ajuns în situaţia în care carnea românească să fie extrem de scumpă, iar procesatorii să folosească multă carne ieftină din import.

Am avut creşteri extrem de mari anul trecut la cerale, ceea ce a dus la creşteri mari de costuri cu furajele şi cu păsările, anul asta am avut embargoul cu Rusia care a cauzat probleme grave, surplusul care s-a creat pe piaţă nemaiexistând în Rusia, o parte din carne a venit în România”, a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări. 

Preferinţă pentru alimentele ieftine o arată şI statisticile. Scăderea puterii de cumpărare şI creşterea ponderii celor care cumpără alimente ecologice a dus În ultimii 5 ani la scăderea cu 15% a consumului de mezeluri. Un român consumă 68 de kilograme de mezeluri pe an faţă de 85 de kilograme cât este media la nivelul Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri