Cât de nepăsători sunt românii? Ce arată experimentele sociale ale regizorului Cătălin Palavescu

Data publicării:
nepasare agresiune

Zeci de trecători trec impasibili pe lângă victimă şi agresorul ei. Cei mai mulţi dintre ei nici nu întorc capul. Abia după o oră, doi biciclişti opresc la câţiva metri de locul incidentului, cu intenţia de a chema poliţia.

Mai mulţi trecători sunt dispuşi să intervină însă atunci când victima este o femeie însărcinată.

Un alt experiment social care a adunat aproape 30.000 de aprecieri pe platforma YouTube este cel legat de gunoiul aruncat pe străzi. Numărul românilor care aruncă ambalaje şi pet-uri pe stradă este mare, dar experimentul regizorului Cătălin Palavescu arată că şi mai mulţi sunt cei care nu sunt deranjaţi de acest aspect.

Acţiunea se petrece într-un parc din Capitală. Un tânăr vorbeşte la telefon şi cu nonşalanţă aruncă pe jos o sticlă de plastic. Cei mai mulţi dintre trecători nici nu întorc capul. Alţii se arată deranjaţi de purtarea bărbatului, dar nu fac nimic în acest sens.

Alt personaj principal, acelaşi parc. O tânără aruncă pe jos o sticlă goală de plastic, chiar în picioarele trecătorilor. Abia după câteva zeci de minute, un cuplu ridică de pe jos pet-ul aruncat de fată şi îl pun la gunoi.

Regizorul Cătălin Palavescu spune că a fost inspirat în acest proiect de clipurile care se fac în străinătate. „M-au șocat și am fost foarte curios să aflu cum ar reacționa și românii. Chiar am căutat pe internet experimente sociale realizate în România. Au fost foarte puține, dar nu cu aceste scenarii”, a relatat el în emisiunea „24 într-o oră”. Regizorul spune că a fost curios să afle dacă stau în picioare prejudecățile despre români – suntem mai puțin curajoși, nu intervenim, suntem ignoranți? „Sincer să fiu, cred că suntem la fel ca ceilalalți”, a mărturisit regizorul. „Speram să găsesc mulți români care intervin și care ajută victimele”, a adăugat el, precizând că nu se referă la o intervenție fizică, ci la o alertare a autorităților.

În episodul cu gunoiul, actorii chiar l-au întrebat la un moment dat dacă mai are rost să continue, întrucât nimeni nu reacționa. „Și eu îi rugam: haide încă 10 minute, mai stăm 10 minute, că trebuie să intervină”, a povestit Cătălin Palavescu.„În cele din urmă, o singură persoană s-a aplecat să ridice sticla, dar fără să atragă atenția celei care o aruncase că e un gest nepotrivit. A trecut și un tată cu un copil, dar n-a reacționat. Acest experiment m-a dezamăgit foarte mult. Ne plângem vai, ce urâtă este țara noastră sau pădurea sau unde mai mergem, dar nu facem nimic”, arată Cătălin Palavescu. El a relatat că nici în episodul în care este simulată o răpire de pe stradă oamenii nu prea au reacționat.

Oana Băluță, dr. în științe politice și activist pentru egalitatea de șanse, spune că pasivitatea românilor vine dintr-o foarte mare toleranță pe care o au oamenii față de violența asupra femeilor. În România, toleranța este mai mare în cazul violenței asupra femeilor decât în alte state, susține Oana Băluță. Există o gândire „foarte ne-la-locul-ei” potrivit căreia o dispută între două persoane trebuie rezolvată între cele două persoane. Pe de altă parte, nici instituțiile nu au strategii coerente pentru combaterea violenței în familie, spune Oana Băluță. „Eu cred că merită să arăți că ești cetățean, că ai simpatie și că vrei să-ți ajuți seamănul”, a punctat Oana Băluță.

Ne-am dori ca filmele noastre să fie material de dezbatere în școli”, a mărturisit regizorul Palavescu, precizând că tocmai de aceea materialele sunt publice, pe YouTube, iar comentariile stârnite au mers până la a povesti întâmplări similare.

Urmăriți comentariile integral în materialele video de mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri