Cele mai moderne nume. De ce părinţii nu le mai aleg pe cele tradiţionale

Data publicării:
nou nascut bebelus - GettyImages - 30 august 15-1

Meira are doi ani şi este unul dintre cei patru copii din România care au acest prenume. În ebraică Meira înseamnă lumină. Mama ei a ales acest nume gandindu-se că va fi toată viaţa diferită de ceilalţi copii.

Noemi Ionescu, mamă: „Pe mine mă cheamă Noemi şi mi-a fost foarte uşor la şcoală, la liceu, pentru că am un nume mai rar. Nu este unic, dar oamenii mă ţineau minte foarte uşor având numele ăsta. Profesorii ştiau întotdeauna despre cine e vorba şi la serviciu îmi este destul de uşor şi mi-am dorit foarte mult ca şi ea să fie la fel. Meira a venit în viaţa noastră după o perioadă încărcată cu destul de multe evenimente negative. Când am aflat că voi avea o fetiţă am fost foarte bucuroasă. Am început să mă documentez ca orice mamă, online, să caut nume interesante. Ştiam că o să-i dau un nume deosebit. Am vrut să fie diferită, să se deosebească de ceilalţi copilaşi. Semnificaţia numelul Meira înseamnă lumină şi aşa am simţit că atunci când ea a venit în viaţa noastră am ieşit la lumină şi aşa a şi fost”.

Meira nu este singurul copil din România care are un nume rar. În ultimii cinci ani, părinţii au început să fie din ce în ce mai pretenţioşi când aleg numele copilului.

Rojan, Noe, Hiro, Roua sau Ambra sunt doar câteva dintre cele mai rare opţiuni din ultimii ani. În statistici apar, însă, şi nume inspirate din sport sau filme de animaţie. Elsa, renumitul personaj din Frozen, sau cunoscutul fotbalist Lionel Messi, de la FC Barcelona, sunt doar două dintre exemple.

Mirela Horumba, expert parenting: „În momentul în care există nişte modele de performanţă, succes, fapte bune, lucruri de genul ăsta, tendinţa părinţilor este de a asocia numele respectiv cu numele pe care îl dau copiilor lor. Dacă, de exemplu, Simona Halep este modelul nostru de performanţă, dacă şi pe fetiţa noastră o va chema Simona, are mai multe şanse să atingă performanţa”.

Din preferinţele părinţilor nu au dispărut, însă, nici numele de sfinţi. Andrei, Elena, Alexandru, Andreea sau Gabriel sunt în continuare alegeri des întâlnite când vine vorba de cel de-al doilea nume ai copilului.

Recordul absolut, în România, este deţinut în continuare de Maria. Peste 1.400.000 de femei poartă acest nume la momentul actual. În timp ce la bărbaţi, cel mai întâlnit nume este Gheorghe. Specialiştii în imagine spun, însă, că numele româneşti nu mai vând atât de bine dacă, la un moment, te decizi să-ţi construieşti un brand personal.

Situaţia s-a schimbat din 2011, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Civil. Atunci a fost adoptată legea care interzice nume ridicole şi indecente. Astfel, părinţii care vor să-şi boteze copiii "Mercedesa", "Seif", "Judecătorul" sau "Hitler" sunt refuzaţi categoric de reprezentanţii de la evidenţa persoanelor. Decizia poate fi, însă, atacată în instanţă.

Mirela Horumba, expert parenting: „Sunt părinţi care nu conştientizează că alegerea unui nume dificil sau cu o conotaţie negativă îl amprentează pe copil într-o manieră nu tocmai bună. Poate crea disfuncţionalităţi în personalitatea copilului”.

Din fericire, din 2011 până în prezent nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. Dovadă că românii aleg cu mult mai multă grijă numele copiilor.

Mirela Horumba, expert parenting: „Până la urmă contează stima ta de sine, contează cum te simţi, ce este în interiorul tău şi mai puţin faptul că te cheamă X sau Y. Faptul că te cheamă într-un anumit fel nu înseamnă că îţi aduce neapărat şi resursele interioare necesare atunci când ai nevoie de ele”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri