Soarta copiilor cu părinți deținuți

Data publicării:
copii cancer scoala spital maini creion

Familia Franțugu din judeţul Iaşi a trecut printr-o grea încercare în urmă cu 3 ani, când capul familiei a fost închis pentru tentativă de omor. Soția s-a descurcat cu greu în gospodărie, iar cei cinci copii au fost marginalizați de colegi și vecini.

„Le-a fost dor, au plâns după el, ziceau tata întruna , merg la tata, hai la tata , nu i-am dus deloc ”, spune Anuța Franțuga, soție fost deținut.

La şcoală că uite ai puşcăriaşul. Nu înţelegeau ei ce înseamnă a fi marginalizat, adică dat deoparte”, spune Neculai Franțugu, fost deținut.

O organizaţie neguvernamentală din Iaşi a încercat să ajute familiile aflate în astfel de situaţii, printr-un proiect cu finanțare norvegiană, în valoare de peste 80 de mii de euro.

Am avut o informare, pentru început, a părinților chiar în mediul penitenciar, care sunt închiși. O altă parte a informării a fost cu părinții de acasă”, afirmă Gabriel Acasandrei, asistent social.

Statisticile arată că, în ultimii cinci ani, peste 100.000 de copii din România au avut mama sau tatăl după gratii. Iar anul trecut erau în continuare 17 mii de copii cu părinți deținuți. Asta fără a lua în calcul numărul celor care își ispășesc pedeapsa în străinătate.

„De cele mai multe ori acești copii provin din mediul rural, provin din familii cu un nivel scăzut de educație, care depind de venitul adus de tată. Statistic vorbind, tații sunt mai mulți în închisoare”, spune Liliana Foca, manager proiect.

Acești minori, spun specialiștii, pot deveni, la rândul lor, infractori.

Sunt marginalizați , sunt stigmatizați, le scade randamentul școlar , iar unii dintre ei află de la vecini, alți copii, cadre didactice că unul sau chiar ambii părinți sunt în detenție, ceea ce are un impact foarte mare asupra lor”, spune Cătălin Luca, psiholog.

Cei mai mulți copii cu părinți deținuți sunt în București, Iași și Constanța. Din numărul total, de 17 mii, doar 867 se află în atenția Protecției Copilului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri