Cursuri pentru mame defavorizate

Data publicării:
curs2

Dana s-a înscris la cursurile de educaţie perinatală pentru că vrea să înveţe mai multe despre creşterea copilului, mai ales că se pregăteşte să renunţe, treptat, la alăptare. „Nu ştiam lucruri despre diversificarea alimentaţiei şi de aceea am vrut să venim să învăţăm pentru că este important ca fetiţa să mănânce sănătos, să-i dăm exact când trebuie şi cât trebuie”, spune ea.

Cursurile pentru mamele defavorizate durează şase luni. Participantele sunt tinere, de regulă femei din centre de protecţie sau cu un venit minim de cel mult 500 de lei.

Le învăţăm efectiv cum să poziţioneze copilul corect la sân, cum să facă să aibă lapte, cum să treacă la o diversificare corectă fără a avea incidente şi fără a se răsfrânge asupra sănătăţii copilului”, explică Izabel Gavrilă, educatoarea perinatală.

O astfel de iniţiativă nu este întâmplătoare, pentru că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la capitoul mortalitate infantilă din cauza alimentaţiei incorecte şi a îngrijirii neatente.

Este o rată mare cauzată în special de lipsa de educaţie pentru sănătate a tinerilor părinţi, atât în ceea ce priveşte perioada prenatală, cât mai ales primii ani de viaţă ai copilului. În România avem o rată de naşteri prin cezariană mult mai mare decât recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 20% din femeile care nasc în România au primul contact cu medicul efectiv în travaliu, ele nu merg la acele vizite medicale, minim trei într-o sarcină”, spune Ana Măiţă, coordonatorul proiectului.

Acelaşi curs îşi propune să le ofere gravidelor din medii defavorizate informaţii pe care acestea n-ar avea de unde să le ia.

Mihaela Drăgan, inspector DGASPC, Sector 6, spune că „ele provin dintr-un mediu în care educaţia este poate pe ultimul loc din cauza lipsurilor materiale, în special. Copiii lor şi relaţia cu copiii lor să fie mult îmbunătăţită, şi aici vorbim de la procesul de îngrijire până la relaţia de ataşament. Accesul la informaţie pentru astfel de categorii sociale este foarte redus.”

Lucru evident dincolo de orice statistici.

Cursurile de educaţie perinatală sunt gratuite şi au loc în Bucureşti şi alte şapte oraşe din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri