MAI anchetează de ce o femeie care s-a sinucis nu a putut fi salvată după 35 de ore de negocieri

Data publicării:
bloc

ISU a adus o pernă gonflabilă la mai bine de 24 de ore de la prima alertă.

O astfel de pernă pneumatică specială ar fi putut salva viaţa femeii. Doar că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Bucureşti nu o are în dotare. Ultima era veche de trei decenii şi a fost casată acum trei ani şi bugetul a fost mereu prea mic pentru altă saltea. Salvatorii au adus ieri una tocmai de la Piteşti. Femeia care stătea pe acoperişul unui bloc de 35 de ore a căzut în gol înainte să apuce militarii să instaleze perna. Un psiholog care a încercat să o convingă pe sinucigaşă să renunţe are semne de îndoială despre operaţiunea de salvare.

Psihiatrul Gabriel Diaconu: „Problema este că perna aia putea să fie montată în timpul nopţii. Eu când i-am întrebat dacă au adus perna mi-au spus: nu pot nici să confirm, nici să infirm. Ceea ce înseamnă că începuseră să se gândească şi ei”.

Controversele din acest caz au determinat Ministerul de Interne să ceară o anchetă în acest caz, pentru a lămuri dacă operaţiunea de salvare a sinucigaşei a respectat regulile.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „Aşteptăm un raport al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, coroborat cu raportul negociatorilor. Cei de la ISU nu pot face absolut nimic fără autorizarea negociatorului”.

Comisia de anchetă va studia şi toate înregistrările audio şi comenzile date în timpul operaţiunii de salvare, ca să afle dacă psihologul negociator al Poliţiei şi-a făcut bine treaba. El nu a reuşit niciun moment să urce pe bloc şi să se apropie de sinucigaşă.

Femeia a stat urcată la o înălţime ameţitoare, pe balustrada blocului, 35 de ore. Iniţial, negociatorii au încercat să ajungă la ea cu o autoscară. Fără succes. Femeia a ameninţat că se aruncă atunci când i-a văzut.

Surse din rândul salvatorilor susţin că nici după ce salteaua pneumatică a fost adusă de la Piteşti nu a fost folosită. Psihologul-negociator ar fi cerut să nu fie umflată, ca să nu o agite şi mai mult pe sinucigaşă.

Angajaţii de la Situaţii de Urgenţă spun că perna putea să reziste greutăţii unei persoane de peste 100 de kilograme care cade de la o înălţime de 25 de metri.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri