Negrești, orașul care supraviețuiește cu banii trimiși de cei aflați la muncă în străinătate

Data publicării:
negresti

Judeţul Vaslui se menţine pe locul întâi la şomaj. Aşa se face că în nouă ani, peste 20.000 de locuitori au plecat să muncească în străinătate. Cei mai mulţi au ales Italia, Spania şi Marea Britanie. Iar 10 la sută dintre ei sunt din oraşul Negreşti. Acolo au mai rămas cam 8.000 de oameni, care au la dispoziţie câteva sute de locuri de muncă în instituţiile publice și magazinele din localitate. Nu ar supravieţui dacă nu ar primi bani de la rudele plecate prin Europa.

„Pot să spun că față de Vaslui și de Bârlad de două-trei ori sunt înregistrate mai multe transferuri la Negreşti ca în aceste două municipii”, declară Marcu Nicuță, directorul Oficiului Județean de Poștă Vaslui.

Maricica Ursu locuieşte într-o comună din apropiere de Negreşti, au a fost angajată niciodată, are o grădină mică şi mai vinde când poate o parte din recoltă. Dar nu s-ar descurca fără ajutorul celor doi copii care lucrează în străinătate.

„Sunt în Spania, băiatul de 3 ani, fata de 6. Mai trimit câte o sută de euro, câte două, cum au și ei posibilități”, spune femeia.

Într-o lună, la oficiul poștal din Negrești 650 de oameni ridică bani primiţi din străinătate. În comparaţie, în Vaslui, care are o populație de șapte ori mai mare, se fac numai 250 de tranzacţii lunar. De la oficiul poștal din Negrești sunt ridicați, în fiecare săptămână, peste 10.000 de euro. Se fac 150 de tranzacții ceea ce înseamnă că locuitorii de aici primesc de la rudele din străinătate sume cuprinse între 50 și 100 de euro.

Numai anul trecut românii care lucrează în străinătate au trimis în ţară peste 4 miliarde de euro.

O mare parte din bani au plecat din Spania, aici locuiesc aproape 900.000 de români dintre care mai mult de 300.000 au şi contracte legale de muncă”, transmite Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 în Spania.

Şi totuşi, vremurile bune au apus şi pentru cei care muncesc în Spania sau Italia. Recesiunea roade economiile celor două ţări, iar salariile nu mai sunt aşa de mari. Dovadă, anul trecut, românii din afara graniţelor au trimis acasă cu 200 de milioane de euro mai puţin decât în 2012.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri