Oficialii RADET avertizează: Rețeaua veche de 20 de ani ar putea ceda

Data publicării:
barometru apa radet - captura digi24-1

„Lipsa investiţiilor majore în ultimii ani, necesare efectuării lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare, duce la posibilitatea producerii unor noi avarii în perioada următoare”, se arată într-un comunicat al RADET.

Potrivit oficialilor RADET, peste 90% din cei aproximativ 2.700 de kilometri de conducte care compun reţeaua de termoficare din Bucureşti pot ceda în orice clipă.

„Aproape 800 de kilometri de conductă de rețea primară de transport apă fierbinte și aproximativ 1.800 de kilometri de rețea secundară au o vechime mai mare de 20 de ani”, se mai spune în comunicatul RADET.

Cum bani pentru înlocuirea conductelor ori pentru reparaţii serioase nu sunt, lucrările de revizie sunt practic inutile.

Petre Ristea, administrator bloc: „Azi fac revizii şi întrerup 3 sau 4 zile şi peste o săptămână apare iar o altă revizie. Asta pentru că ei vin, plombează, fac lucrurile de mântuială şi normal că se trezesc că au altă avarie pe acelaşi tronson, nu au continuitate”.

Consilierii din Primărie spun că schimbarea reţelei de termoficare din Bucureşti ar costa zeci de milioane de euro, o cheltuială pe care regia nu şi-o poate permite.

Silviu Văduva, consilier PMB: „Din cauza faptului că nu au fost făcute investiții suficiente, societatea a fost doar cârpită. Se aseamănă cu o țeavă ruginită în care cedează atât peticele cât și corpul ei”.

Reprezentantii municipalităţii susţin că şi menținerea prețului gigacaloriei la nivelul din 2011 e una dintre cauzele pentru care RADET nu poate investi în infrastructură. Anual, Regia primește de la Primăria Capitalei subvenţii ce depăşesc 550 de milioane de lei.

În acest timp, datoriile RADET către Elcen - societatea care asigură agentul termic - ajung la 760 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri