Pădure înghițită de pământ. Complexul Oltenia, învinovățit pentru alunecările de teren de la Roșia de Amaradia

Data publicării:
padure inghitita

Era un platou, toată zona aceasta era un platou cât de cât drept, dar acum se vede diferenţa de nivel de cel puţin 50 de metri”, explică un localnic.

„Această surpare se continuă şi înspre răsărit, paralel cu locuinţele oamenilor din satul Rugetul, pe o suprafaţă aproximativ egală, deci surparea este de dimensiuni colosale”, spune primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Trei sute de familii ar putea ajunge în situaţia de a-şi pierde casele din cauza alunecărilor de teren din comuna Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Oamenii spun că au dat carierei terenuri pentru a le exploata, iar la închidere acestea ar fi trebuit tasate.

Normal că ne-am speriat, că ne pomenim pe coastă în vale, eu stau deasupra coastei, pământul fuge, ei au plecat, au tras giganturile colo, de ce nu au nivelat pământurile oamenilor?”, cere socoteală o localnică.

Noaptea nu poți să dormi, troncăne ușile, am schimbat geamurile că nu se mai închideau, am pus de termopan”, povestește un alt localnic.

Chiar dacă ameninţarea este reală, în zonă au fost montate doar panouri pe care scrie „pericol de prăbuşire”.

Vina este în totalitate a unității miniere, s-a făcut extractive de cărbune, ultimele lucrări nu au respectat proiectul tehhnic, nu s-a creat un taluz, nu s-a creat un perimetru de protecție, nu s-au drenat apele”, spune primarul Liviu Cotojman.

Sunt câteva soluții, probabil o să facem un program de stabilizare a zonei cu evacuarea apei de acolo și probabil cu haldarea din front a unei cantităti de steril pentru a bloca alunecarea”, declară Daniel Antonie, director la Divizia minieră a Complexului Energetic Oltenia.

În 2006, un sat întreg a fost înghiţit de pământ, tot la Roşia de Amaradia.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri