Afaceri somate să se închidă. Primăria București a trimis 162 de înștiințări

Data publicării:
bucuresti centrul vechi cladiri bulina google maps crop digi24

- Dar n-au căzut clădirile când era săpat Lipscaniul doi metri în jos. Plus că nu au căzut la cutremurul din 77. Nu, nu înţeleg!

Inspectorii Direcţiei de Contol din primărie au făcut un tur de forţă în Centrul Istoric şi i-au somat pe proprietarii care au afaceri în clădirile cu grad I de risc seismic să înceteze activitatea în 24 de ore. Altfel, riscă amenzi uriaşe şi închiderea cu forţa.

Tatiana Voicilă, vânzătoare: „Cum e posibil ca în 24 de ore noi să părăsim această locaţie? Şi mai ales în plină iarnă. Mi se pare o absurditate. Chiar încep lucrările în plină iarnă?”

Tatiana Voicilă şi Ani Lungu lucrează de 40 de ani într-un magazin de pălării de pe strada Lipscani. Clădirea are bulină roşie, aşa că trebuie să pună lacătul pe uşă imediat.

Ani Lungu, vânzătoare: „Vii în fiecare zi pe Lipscani şi după aceea să pleci? Unde? Dar unde ne duce? Nu suntem tineri să ne formăm iarăşi clientelă. Oamenii ne ştiu aici.”

Cele două femei şi-au anunţat deja clienţii că au primit somaţie şi că trebuie să închidă prăvălia care funcţionează fără întrerupere din 1958.

„Aceste servicii sunt pe cale de dispariţie şi am venit special de la Ploieşti”, spune unul dintre clienți.

Dacă nu respectă termenul impus de primărie, patronii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 50.000 şi 70.000 de lei. Unii nu au mai aşteptat vizita inspectorilor şi au tras deja obloanele.

„Unele dintre cafenelele şi restaurantele din Centrul Vechi al Capitalei şi-au înştiinţat deja clienţii că vor rămâne închise pe o perioadă nedeterminată. Patronii nu au voie să le redeschidă până când clădirea în care funcţionează nu este consolidată”, relatează Adrian Cojocaru, reporter Digi24.

361 de clădiri din Capitală, majoritatea din Centrul Vechi, sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic. Cluburi cunoscute precum Biutiful, Goblin, Expirat sau El Comandante s-au închis deja pentru că nu respectau normele de securitate la incendiu, iar acum, un al doilea val de măsuri loveşte în plin patronii din zona turistică a Bucureştiului.

Octav Dura, preşedintele Asociaţiei Investitorilor din Centrul Istoric: „Este urmare a legii promulgate de preşedintele Iohannis. Este o normalitate care trebuia să se întâmple. În Centrul istoric al Capitalei sunt 14 clădiri vizate, din peste 200. E adevărat, oamenii de afaceri au investit bani acolo, dar în acelaşi timp, primul lucru şi cel mai important este securitatea oamenilor şi a angajaţilor şi atunci cred că trebuie să lăsăm deoparte partea financiară.”

Potrivit listei publicate de Primăria Capitalei pe 25 noiembrie, doar 55 de clădiri din aproape 800 cu risc seismic au fost consolidate până acum. Pe listă apar şi câteva imobile din Centrul Vechi în care funcţionează localuri precum Barbero, Bicicleta, Expat sau Lacrimi şi Sfinţi.


 

Peste 350 de imobile din centrul Capitalei sunt încadrate în clasa I de risc seismic.

Sunt vizate în special spaţiile comerciale în care se desfăşoară activităţi cu publicul.

Cei care nu vor respecta somaţiile primăriilor riscă amenzi între 50.000 şi 70.000 de lei.

De asemenea, reprezentanții municipalității au solicitat primăriilor de sector să interzică emiterea autorizațiilor de funcționare și să le retragă pe cele în vigoare pentru agenții economici care desfășoară activități permanente și/sau temporare care implică aglomerări de persoane în spații situate în construcții expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic.

Reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au demarat pe 26 noiembrie acțiunea de notificare a tuturor utilizatorilor spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public.

Lista clădirilor expertizate tehnic și încadrate în clasa I risc seismic a fost actualizată miercuri și poate fi consultată pe site-ul Primăriei Municipiului București.

Conform listei imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic, cele mai multe clădiri încadrate în clasa I se află pe: strada Baia de Fier (3), str. C.A. Rosetti (3), str. Cameliei (4), str. Franceză (4), str. Grigore Cobălcescu (9), Calea Griviței (4), str. Ion Andreescu (3), str. Lipscani (3), str. Mihai Eminescu (3), str. Mihail Moxa (3), str. Mircea Vulcănescu (3), b-dul Pache Protopopescu (3), str. Pătrașcu Vodă (3), str. Radu Calomfirescu (3), str. Radu Cristian (3), Splaiul Unirii (3), respectiv str. Vasile Lucaciu (3).

Totodată, potrivit site-ului Primăriei Capitalei, cele mai numeroase imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public se găsesc pe: str. Armenească (3), str. Bărătiei (5), str. Blănari (5), b-dul Carol I (4), b-dul Dacia (3), str. Franceză (8), str. Gabroveni (4), b-dul Gheorghe Magheru (5), Calea Griviței (3), str. Ion Brezoianu (4), str. Ion Câmpineanu (3), str. Jean Louis Calderon (3), str. Lipscani (9), bd-ul Mihai Kogălniceanu (5), Calea Moșilor (5), B-dul Nicolae Bălcescu (3), b-dul Regina Elisabeta (3), Calea Victoriei (11).

Citiţi şi

Firmele din clădiri cu bulină, somate să-și închidă activitatea


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri