Proprietarii clădirilor istorice din Cluj-Napoca, puşi la plată pentru consolidarea imobilelor

Data publicării:
cluj

O treime dintre clădirile din centrul istoric din Cluj-Napoca au nevoie urgentă de consolidare.

Printre ele din imobilul în care locuieşte Ana Fodor. A fost construit în urmă cu două secole iar ultimele reparaţii au fost făcute acum mai bine de 25 de ani. În urmă cu două luni, un balcon s-a prăbuşit iar femeia spune că nu are bani să îl refacă.

Ana Fodor, proprietar: „Acoperişul nu îi bun niciunde. Îi putred tot, cât că nu cade în stradă. Trebuie de mult să facă Primăria. Dumneavoastră aţi putea face pe cheltuiala dumneavostră aceste lucrări de reabilitare? De unde? Din pensie? Abia trăim din pensie”.

80 de proprietari de clădiri istorice au fost somaţi de Primărie să înceapă lucrările de consolidare.

Mirela Bălan, purtător de cuvânt la Primăria Cluj-Napoca: „Până în prezent nu a fost reabilitată practic nicio clădire, din 2013 până acum”.

Primarul Emil Boc propune o variantă prin care administraţia ar face lucrările iar oamenii ar urma să le achite în rate.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Noi vom face proiectarea, licitaţia de execuţie şi vom executa lucrările. Cheltuielile le vom împărţi fiecărui proprietar - partea aferentă de bani şi vom intra direct în debit la finanţe”

Consilierii locali au aprobat deja un buget iniţial de un milion de lei pentru proiectele de reabilitare.

Proprietarii clădirilor care nu vor fi renovate în cadrul acestui proiect vor fi amendaţi cu până la 8.000 de lei dacă nu îşi repară faţadele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri