Taxa de xerox, bir pentru români. Instituțiile statului impun tarife care ajung și la 18 lei pentru o fotocopie 

Data publicării:
xeroxx

Un studiu al Autorităţii pentru Apărarea Drepturilor Omului arată că cei care locuiesc in Mehedinţi, Tulcea sau Bacău plătesc pentru o singură fotocopie cam de 20 de ori mai mult decât la un centru.

Recordul este la Turnu Severin, unde consiliul local a încasat anul trecut aproape 200.000 de lei din taxa pe xerox. Asta în condiţiile în care o pagină duplicat după un document costă 18 lei.

„Din raţiuni din zona economică, având în vedere că erau multe acte, foarte multe pagini, hârtie, topuri, tonner, cheltuieli pe care le aveam pentru eliberarea acestor documente... Sunt prevederi în Codul Fiscal care ne permit şi putem să luăm astfel de taxe”, spune Marius Screciu, viceprimarul municipiului Drobeta-Turnu Severin.

Taxa de copie e usturătoare şi în Tulcea. Între patru şi şapte lei trebuie să plătească cei care au nevoie de un document.

Pentru persoane fizice - 4 lei fila, format A4, 5 lei fila în format A3, 6 lei fila în format A2. Iar pentru persoane juridice - 5 lei fila în format A4, 6 lei fila în format A3, 7 lei fila în format A2”, spune Iusuf Levent, director la Administrația Publică Tulcea.

„2 lei cred că ar fi ok. 2 lei, 3 lei maxim, dar 7 lei nu cred. La veniturile noastre şi la situaţia economică a ţării cred că e suficient 2... maxim 3 lei”, spune un localnic.

„Am fost în mai multe oraşe şi văzând preţurile şi făcând comparaţie cu la noi, într-adevăr, la noi piaţa şi toate preţurile sunt mai mari faţă de alte oraşe. Nu ştiu, poate că e Dunărea”, adaugă o femeie.

În alte judeţe, instituţiile administrative nu sunt aşa de lacome. De exemplu, în Bihor, Maramureș, Satu Mare, Vaslui, Botoșani, Brăila sau Cluj nu se cere niciun ban pentru o fotocopie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri