Unul din trei români muncește fără acte. Statul pierde miliarde de euro

Data publicării:
muncitori construcii captura

Fără acte lucrează și un bărbat de 49 ani care, ca să aibă din ce trăi, a acceptat orice ofertă. În ultimul an a muncit fără un contract de muncă şi a schimbat tot felul de slujbe - din construcţii până în agricultură

„Ești multumit să ai un loc de muncă în ziua de azi, nu să mai faci pretenții cu cartea de muncă. Dacă îți convine - bine, dacă nu, îți zice că oricum pot găsi pe alții”, spune el.

Un serviciu cu acte în regulă este greu de găsit şi pentru cei mai tineri.

Numărul celor acceptă să muncească fără forme legale este în creştere faţă de 2012, arată datele Consiliului Fiscal.

Peste 1,5 milioane de români lucrează la negru, iar peste o treime dintre ei muncesc în construcţii

„Activitatea firmelor s-a restrâns o vedem și la Registrul Comerțului și se vede și în încetinirea creșterii economice. A dus la scăderea locurilor de muncă ”, spune Cristian Pârvan, secretarul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Economiştii atrag atenţia că munca la negru aduce pierderi bugetului de stat, pentru că patronii nu plătesc taxe, dar angajaţilor - ei nu au niciun fel de protecţie socială.

„Avem o presiune fiscală mare. Patronii preferă să angajeze la negru și să nu plătească contribuții, nici pentru angajat nu e o soluție bună, neavând contribuții sociale, la pensii”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

O soluţie pentru scoaterea la lumină a celor care muncesc fără documente legale ar fi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, susţin oamenii de afaceri. Dacă va fi sau nu aşa, rămâne de văzut de luna viitoare, când măsura intră în vigoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri