Centru de Excelență în Cercetare, fără finanțare

Data publicării:
imogen cluj cercetare facebook

Centrul Imogen a fost inaugurat în urmă cu şase luni, dar Ministerul Sănătății nu a alocat niciun ban. Întreaga construcţie a fost făcută cu bani europeni şi dacă nu funcţionează aşa cum era prevăzută în proiect, statul riscă să fie silit să dea înapoi toți banii.

Aici fiecare liniuţă pe care o vedem reprezintă o fibră, un tract nervos. Genul acesta de secvenţă ne relevă informaţii despre micro-arhitectura creierului, ceva ce nu se poate vedea cu ochiul liber”, arată cercetătorii.

Aceștia au la dispoziţie cele mai moderne aparate cu ajutorul cărora ar putea găsi noi tratamente. Pot studia atât originile afecţiunilor, cât şi transmiterea lor ereditară.

Roxana este medic specialist radiolog şi lucrează ca voluntar.

Roxana Popa Stănilă, medic specialist radiolog: Din resurse proprii, medicii de aici am făcut cât am putut și facem în continuare, dar cercetarea nu se poate baza pe contribuția angajaților și a lucrătorilor.

Tot din lipsă de finanţare, de exemplu, un aparat nu mai poate fi folosit. Este un fel de cititor de ADN pentru a cărui funcţionare ar fi nevoie periodic de câteva mii de euro, în funcţie de numărul de analize efectuate.

Olivier Chakirou, cercetător: Se poate face analiză din sângele mamei pentru făt, fără să se mai facă puncție sau amniocenteză, care prezintă un risc de avort, și așa mai departe.

Centrul medical este în subordinea Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca şi are opt angajați. Ar avea nevoie, însă, de mult mai mult personal.

Monica Costin, purtător de cuvânt la Spitalul Județean: Am primit un buget care acoperă doar cheltuiala de personal a celor opt persoane angajate, în rest bani pentru alte cheltuieli nu am primit deloc.

A fost construit exclusiv din bani europeni, 48 de milioane de lei, iar dacă cercetarea se va opri, statul va fi nevoit să înapoieze toate fondurile primite.

Florin Stamatian, coordonatorul Centrului de Cercetare Imogen: Riscul este să vină control de la Comisia Europeană și îți aplică o corecție de 20% la proiect. Asta înseamnă aproape două milioane de euro. Cine plătește?

Digi24 a cerut un punct de vedere şi de la Ministerului Sănătăţii, dar până acum nu a primit un răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri