Geoparcul Dinozaurilor. Conflict cu final dramatic între ecologiști și constructori

Data publicării:
geoparcul dinozaurilor 1

- Stai, stai! Lasă-l!

- Cine eşti?

- Nu contează cine sunt.

- Dar ce se întâmplă aici?

- Ce cauţi pe proprietate privată? Ce căutaţi aici?

- N-am ştiut că e proprietate privată, domnule. Eu sunt jurnalist. Staţi o secundă, că noi suntem de la televiziune!

- Filmează-l, mă!

În această învălmăşeală a fost grav rănit patronul firmei care construieşte o microhidrocentrală în perimetrul Geoparcului Dinozaurilor, din Țara Hațegului.

L-am văzut pe capotă la un moment dat, doamna din dreapta striga, urla, nici nu-mi dau seama cum a căzut, când a căzut, ulterior am aflat că l-aş fi călcat cu roata din spate, un gest total involuntar, fără voinţa mea, şi regretabil”, spune Alin Andrioni, ecologist.

Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Cluj-Napoca, unde a fost operat.

Este în prezent în secția de terapie intensivă a secției de neurochirurgie. E cu o fractură cervicală cu paraplegie. Nu știm cum va evolua”, a declarat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Cluj.

Ecologiştii spun că ajutau o jurnalistă a Deutsche Welle să realizeze un material despre aria naturală protejată atunci când au fost agresaţi.

Mihai Goțiu, activist: „Au fost atacați de aproximativ zece persoane. Se vede clar pe întregistrări cum se dau jos din mașină oamenii conduși de patronul firmei care vrea să construiască hidrocentrala. Încep să strige „Dă-i, dă-i, nu contează cine e! Dă-i!". O mașină încearcă să plece, e atacată cu bolovani și lovită”.

Gabriel Păun, ecologist: „De undeva din spatele nostru a venit un fel de jeep cu șase uriaşi, s-au dat jos din maşină, a mai venit o altă maşină şi au început să ne bată pe cei care eram în afara maşinilor, instant, fără avertisment, fără întrebare, fără să ne spună cine sunt, fără să ne întrebe cine suntem şi ce facem acolo, direct pumni şi picioare”.

Mirela Negruţiu, purtător cuvânt la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, a declarat că a fost începută urmărirea penală atât pentru lovire, cât şi pentru tentativă de omor. „Este începută doar pe faptă, la acest moment nu este continuată faţă de un suspect”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Pe de altă parte, avocata omului de afaceri spune că va depune la Parchet o plângere din partea familiei acestuia.

Un incident regretabil, nu s-a crezut niciodată că se va ajunge până în acest punct, în care viaţa unui om poate fi pusă în pericol, având în vedere rolul pe care aceste ONG-uri îl au în societate. Vorbim în prezent despre o tentativă de omor”, a declarat Oana Frâncu, avocata omului de afaceri rănit.

În acelaşi timp, reprezentanţii firmei de construcţii susţin că în ultima vreme au fost hărţuiţi de activiştii organizaţiilor de mediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri