Un asteroid poartă de azi numele unui român

Data publicării:
marin bica 2

Pasionat de astronomie şi astrofizică, profesorul Marin Bica a înfiinţat primul cerc din judeţul Bihor unde copiii puteau afla lucruri despre planete şi spaţiu. Tot el a coordonat ani buni şi lotul naţional de astronomie şi astrofizică. Iar elevii îndrumaţi de el i-au făcut cinste: au fost medaliaţi cu aur şi argint la olimpiadele internaţionale. Unul dintre ei este Cristian Lazăr, acum masterand al Universităţii Spaţiale Internaţionale din Strasbourg. Tânărul a fost cel care a propus numele profesorului său în cea mai recentă campanie de botezare a unui asteroid, făcută de Consiliul Consultativ al Generației Spațiale din Austria.

Între mine și domnul Marin Bica a fost mai mult decât o relație pur profesională. L-am considerat mereu ca un mentor, pentru că știa să-mi dea cele mai bune sfaturi. (...) Chiar şi la mine la universitate, la International Space University, s-au bucurat foarte mult de această veste şi au început să o promoveze mai departe şi în afara României”, a declarat Cristian Lazăr.

Asteroidul se află la 300 de milioane de kilometri de Pământ, între Marte și Jupiter, şi poate fi văzut cu telescopul.

„Este cel mai frumos mod prin care poate ieşi în evidenţă şi se poate răsplăti dărurirea cu care fratele meu a activat în pregătirea elevilor”, consideră Alexandru Bica, fratele geamăn al profesorului.

În opinia lui Florian Hava, directorul școlii Dacia, Marin Bica „a fost un profesor foarte bine pregătit profesional, foarte inteligent care a ştiut să îşi atragă şi să îşi îndrume elevii spre înalta performanţă”,

„Toţi cei care l-au cunoscut l-au apreciat foarte mult. Şi copiii l-au iubit foarte mult şi îi simţim lipsa”, spune Valentina Matei, profesor de fizică.

În semn de apreciere, o stradă din Oradea va purta numele Marin Bica, la fel şi Laboratorul de fizică al Şcolii Dacia din Oradea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri