VIDEO. Nuferi albi la Oradea, pe Crișul Repede

Data publicării:
nuferii

Nuferii şi-au făcut apariţia de câteva zile în apa Crişului Repede. O prezenţă surprinzătoare, spun trecătorii.

Specialiştii n-au încă o explicaţie clară despre cum a ajuns nufărul alb să crească în apele Crişului Repede.

„Probabil cu viiturile, au adus seminţele sau puii care se prind. Nuferilor le plac apele mici, nu le plac apele adânci şi apele liniştite şi lin curgătoare sau stătătoare”, explică biologul Anna Marossy.

În zona în care au aparut nuferii albi s-a creat un adevarat ecosistem, din care nu lipsesc broaştele ţestoase, raţele sălbatice, lebedele sau chiar o vidră. Nuferii au şanse să reziste în apele râului care traversează Oradea chiar şi fără o protecţie deosebită.

„Nu afectează deloc iarna, pentru că este specie europeană obişnuită, cu cele patru sezoane”, spune Anna Marossy.

Altul este însa destinul nufărului termal, care creşte la doar câţiva kilometri de Oradea, în staţiunea 1 Mai. Unică în lume, planta este acum pe cale de dispariţie. Dacă în urmă cu cinci ani, luciul apei abia se mai zărea din mulţimea de nuferi, astăzi apa termală din rezervaţie aproape a secat în totalitate.

Biologii au fost nevoiţi să adune în acvarii exemplare din speciile de peşti şi melci pentru a le salva de la dispariţia totală.

„Este o situaţie critică, mult mai gravă decât anul trecut. Suprafaţa s-a restrâns strict în jurul izvorului. Practic, e o mică baltă”, afirmă Radu Huza, responsabil de arii protejate la Muzeul Ţării Crişurilor.

Secarea lacului cu nuferi din Baile 1 Mai este cauzată de exploatarea excesivă a apei termale, mai spun specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri