Bebeluși gemeni infectați în maternitate. Unul dintre ei a murit

Data publicării:
patru bebelusi

Copiii s-au născut prematur, iar la scurt timp s-au îmbolnăvit. Speriaţi după moartea primului nou-născut, părinţii au cerut transferul celui de-al doilea la Spitalul Judeţean din Iaşi, iar medicii de acolo au confirmat infecţia nosocomială şi în cazul acestuia.

A venit cu infecţie nosocomială. Copilul era colonizat cu Klebsiella, la fel ca şi fratele lui. Nu a murit, ci a avut hemoragie intraventriculară”, a declarat Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt al Maternității Cuza Vodă din Iași.

În ultimul timp s-a făcut un exces de antibiotice peste tot, chiar Organizaţia Mondială a tras un semnal de alarmă că în anul 2020, la fiecare minut, va muri un copil de infecţie nosocomială. Tocmai din cauză că s-au creat germeni rezistenţi”, a explicat Anca Bivoleanu.

Consiliul Judeţean Neamţ a cerut o anchetă la maternitatea unde s-au născut bebeluşii, iar reprezentanţii Directiei Sanitare au luat deja probe.

Cei doi bebeluşi gemeni au fost născuţi prematur la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, în 9 iulie, în urma unei operaţii de cezariană. După câteva zile de la naştere, unul dintre bebeluşi a murit, relatează News.ro.

”În ziua a noua de viaţă, la nou-născutul care a decedat, brusc se instalează paloare, marmorarea tegumentelor, hipotonie generalizată, refuzul alimentaţiei cu degradarea rapidă a parametrilor vitali. (…), motiv pentru care, pe lângă tratamentul cu antibiotic, se administrează sânge Rh negativ şi se intensifică măsurile de terapie intensivă. La ora 18:15, nou-născutul face stop cardio-respirator, pentru care se instituie protocolul de resuscitare. Se constată decesul la ora 19:20. În cursul zilei de 17 iulie, s-a recoltat hemocultură, care a evidenţiat prezenţa de enterobacter. La necropsia efectuată la 24 de ore de la deces nu s-a evidenţiat focar de infecţie. După necropsie, la ora 14:10 (18 iulie) a fost anunţat DSP-ul, precum şi SANIPID-ul”, se arată într-un referat al SJU Piatra Neamţ, semnat de managerul Alexandru Juncu şi citat de presa locală.

Conform presei locale, reprezentanţii spitalului din Piatra Neamţ au declarat că, imediat după naştere, gemenii au fost puşi pe terapie intensivă în secţia de neonatologie, sub tratament de specialitate, respectiv pe antibioterapie de protecţie.

În urme necropsiei bebeluşului decedat, medicii au stabilit că acesta a murit din cauza unor  ”focare hemoragice cerebrale”, despre care reprezentanţii Spitalului Judeţean Piatra Neamţ au spus că sunt "destul de frecvente la copii născuţi prematur".

Legat de infecţia cu Klebsiella, managerul SJU Piatra Neamţ a susţinut că în săptămâna în care s-au născut gemenii DSP a făcut un control, iar rezultatele au arătat că nu există ”niciun fel de încărcătură bacteriană”: "În săptămâna în care s-au născut cei doi copii s-a făcut un control încrucişat al DSP, iar în probele care au fost luate nu s-a evidenţiat niciun fel de încărcătură bacteriană".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri