Business Club. Plata subvențiilor pentru fermieri, îngreunată de un soft

Data publicării:
Agricultura recolta porumb GettyImages octombrie 2015
Foto: GettyImages

În momentul în care angajaţii APIA Brașov vor să verifice datele fermierilor, în programul informatic apar erori. Astfel, de câteva zile, oamenii stau de dimineaţa până noaptea la birou.

Angajaţii trebuie să introducă în sistem datele a peste 16.000 de fermieri din judeţ. Softul este folosit de mai bine de nouă ani, iar problemele de acum au apărut odată cu schimbarea legislaţiei privind cererile pentru subvenţii.

Dorel Stânea, director APIA Braşov: „Înainte la APIA se depunea cerere pt zootehnie, pt agricultură, pt lapte mai demult, acuma e doar o cerere unică şi cererea asta unică are procese IT mult mai complexe”.

De mai bine de o săptămână şi angajaţii APIA din Cluj-Napoca lucrează 15 ore pe zi. Motivul este acelaşi: erorile înregistrate de soft.

Adrian Aciu, consilier asistent APIA Cluj: „Muncim foarte mult. De dimineaţă de la 5.00, de la 7.00 până târziu la 9.00-10.00”.

În judeţul Cluj sunt înregistrate puţin peste 33.000 de cereri de plată.

Adrian Zaharia, director executiv APIA Cluj: „Până în momentul de faţă avem aproximativ 6.500 de fermieri care au intrat pe tranşa de plată”.

La Constanţa, cei 119 funcţionari ai APIA muncesc în ture pentru a nu suprasolicita sistemul. Cererile celor peste 11.400 de fermieri trebuie să fie gata până pe 30 noiembrie.

Dumtru Mergeani, director adjunct al APIA Constanţa: „Am repartizat persoanele care vin dimieaţa, de la 8.30 până la orele 17.00 şi ceilalţi, de la 17.00 până la 2200, chiar şi până la 4 dimineaţa”.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că o parte dintre funcţionari vor veni la muncă şi în zilele libere. Agricultorii trebuie să primească aproximativ 53 de euro pe hectar.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Se lucrează în trei schimburi şi vestea bună e că, totuşi, a început să funcţioneze modulul de plăţi, de introducere a ordinelor de plată. În principiu, de la momentul introducerii în sistem, durează cam trei zile. Având în vedere că sunt 700.000, dacă ar funcţiona la 25.000 pe oră, fără erori, am acoperi toată suma.

Dacă angajaţii APIA nu vor reuşi să introducă toate cererile agricultorilor în calculator până pe 30 noiembrie, banii vor fi daţi abia la sfârşitul lunii ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri