Oradea | Casa Darvas-La Roche va deveni muzeu Art Nouveau

Data publicării:
casa2

Construită în 1909 de un întreprinzător orădean, casa Darvas-La Roche a devenit imediat un simbol Art Nouveau al oraşului. Naţionalizarea din 1945 şi neputinţa autorităţilor au transformat-o, însă, într-o ruină. Din clădire s-au furat vitralii, calorifere, porţi din fier forjat de o valoare inestimabilă.

Vitraliile de jos s-au luat cu o zi inainte sa primesc eu hotărârea de retrocedare”, spune Simon Judit, fost proprietar în casa Darvas-La Roche.

Judit Simon a trăit într-un apartament din casa Darvas-La Roche. Locuinţa a fost cumpărată de tatăl ei în anii 30, iar acum ea a decis să o vândă Primăriei Oradea: Va rămâne a cetății în care m-am născut, pe care o iubesc, şi bunurile mele vor deveni bun comun. Se va bucura oraşul, turiştii”, mai spune ea.

Preţul obţinut de ea, în jur de 200 de mii de euro, este mult sub cel al pieţei pentru un astfel de imobil.

Ştiam de existenţa mobilierului, feroneriei, tâmplăriilor, vitraliilor, care toate acestea împreună cu arhitectura în stil reprezentativ pentru municipiu, ne-am gandit de pe atunci că e cea mai potrivită pentru un viitor muzeu Art Nouveau”, Adriana Lipoveanu, arhitectul-şef al oraşului Oradea.

Este un exemplar excepțional a ceea ce numim noi Art Nouveau sau Secession. Și i-aş spune Secession, pentru că fraţii Vago se inspiră direct din arta vieneză”, spune Ramona Novicov, critic de artă.

Autorităţile locale vor să facă un proiect cu finanţare europeană pentru salvarea clădirii.

Stadiul de reabilitare a clădirii este la faza de întocmire a studiilor de fezabilitate, pentru a fi depuse la liniile de finanţare care se vor deschide în 2016”, explică Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Oradea este singurul oraş din România care face parte din reţeaua Art Nouveau a oraşelor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri