Faleza Dunării, distrusă de ploi. Planurile de consolidare stau de cinci ani pe hârtie

Data publicării:
faleza

Din cauza ploilor din ultimele zile, în această zonă au apărut din nou denivelări şi surpări. Tot aici, în urmă cu cinci ani, a apărut o groapă cu o adâncime de şapte metri. De atunci şi până acum, în cinci ani de zile, singurele măsuri luate de autorităţi au fost astuparea gropii cu saci de nisip şi închiderea circulaţiei rutiere.

Reprezentanţii societăţii civile au încercat să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile, dar totul a rămas pe hârtie.

Radu Brînzan, preşedintele asociaţiei „Galaţiul, oraşul meu": „Din păcate, această dezbatere publică a avut ca şi finalitate elaborarea unui alt studiu după celelalte 3-4 care au fost, deci, practic nu s-a întâmplat nimic”.

Abia acum studiile, care au costat 600.000 lei, au fost finalizate. Urmează să fie făcut un proiect, care trebuie aprobat de consiliul local şi abia după aceea se trece la execuţie. Deocamdată, banii vor fi luaţi din bugetul local, dar primarul spune că ar fi nevoie şi la fonduri europene sau guvernamentale.

Marius Stan, primar Galaţi: „Se va lucra la nivelul subsolului, după aceea, reparaţia stradală, reparaţia infrastructurii stradale”.

Primăria Galaţi a considerat că este mult mai importantă construirea unui tunel pe sub Dunăre. Prima etapă va fi... realizarea unui studiu. Asta în timp ce specialiştii avertizează că situaţia este foarte gravă şi orice amânare reprezintă un risc.

Constantin Mitroi, expert în construcţii: „Avariile cresc şi o să ajungă în curând să dărâme şi blocurile. Există reţele de cabluri electrice, există reţele de apă care alimentează Valea Oraşului, există reţele de canalizare Toate reţelele astea sunt în pericol să se rupă şi repararea lor costă mai mult decât faleza”.

Reparaţiile provizorii de la faleza gălăţeană au fost făcute în iulie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri