Fiecare român produce 10 tone de gunoi pe an, dublu faţă de media europeană

Data publicării:
gunoi crop

Cantitatea de peste 10 tone de deşeuri produsă, în medie, de fiecare român este echivalentă cu greutatea a nouă maşini Dacia Logan. Pe lângă faptul că autorităţile nu au un program eficient de selectare a acestor deşeuri, facem şi foarte multă risipă. Şi asta pentru că 25% din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge la gunoi. Spre exemplu, o cutie cu brânză în mod cert nu a fost consumată la timp, pentru că a prins mucegai şi va ajunge la ghenă. Mai bine de jumătate din deşeurile aruncare de supermarketuri sunt resturi de alimente.

La fel de mare risipă de alimente o fac restaurantele. În jur de nouă tone de gunoi aruncă în fiecare vară bucătăria unui hotel de pe litoral.

Ne place nouă să aruncăm aşa, în loc să-ţi iei necesarul. Străinul ia ce îi trebuie, o săptămână, 3 zile, 4 zile, pentru că sunt bani aruncaţi aiurea”, a spus Adrian Cercel, bucătar-şef la un hotel de 4 stele.

Iar ca să nu vă cheltuiţi banii inutil iată şi câteva sfaturi. În primul rând, nu mergeţi la magazin atunci când vă este foame pentru că riscaţi să cumpăraţi foarte multe produse. Apoi nu cumpăraţi produse pentru că sunt la promoţii, reduceri sau discounturi. Iar dacă vreţi să cumpăraţi în cantităţi mari sau en gros, puteţi împărţi produsele cu rudele sau vecinii pentru a plăti mai puţin.

O altă cale extrem de simplă de a elimina risipa din bucătorie şi impicit nevoia de a face des cumpărături este vechiul principiu "Nimic nu se aruncă, totul se transformă!".

Nouă ne-a rămas cotlet la tavă. Putem face un sos de mărar. Avem nevoie de smântână lichidă, sare, piper, puţin unt şi ardei roşu de culoare”, a spus bucătarul Marian Popovici.

În plus, o parte însemnată din mâncare se pierde, pentru că, în România, birocraţia este un zid greu de trecut pentru cei care vor să doneze mâncarea rămasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri