INUNDAȚII. Două drumuri naționale rămân blocate în sud-vestul țării

Data publicării:
alunecare masina

Drumul spre localitatea Eșelnița din județul Mehedinţi este în continuare blocat după ce un pod a fost rupt în urma unei alunecări de teren. Sute de gospodării din localitate au fost afectate de şuvoaiele de ape venite cu putere de pe versanţi.

În ceea ce priveşte DN6, autorităţile au fost depăşite de situaţie. Aseară au avut loc două alunecări de teren în mai puţin de două ore, una chiar în timp ce utilajele interveneau. Două vole au lucrat toată noaptea să îndepărteze pământul, însă nu au putut îndepărta TIR-urile care au blocat carosabilul.

Drumarii au spus că trebuie să intervină pe lumină cu o macara, mai ales că este vorba şi de o cisternă cu lichid inflamabil.

Există informaţii că două persoane ar fi fost luate de ape, dar nu se ştie deocamdată ce s-a întâmplat cu ele.

În localitățile Dubova şi Şviniţa se poate ajunge doar pe Dunăre.

Un morman mare de pământ şi crengi, căzut de pe versanţi, a blocat DN 6 care leagă Orşova de Drobeta Turnu Severin. Un TIR care transporta BITUM a fost surprins de valul de pământ şi împins spre marginea şoselei. Sute de camioane au rămas blocate de o parte şi de alta a locului unde a avut loc alunecarea. Nimeni nu a mai putut înainta nici măcar un pas. Versatul a luat-o la vale după o zi şi-o noapte de ploi cât pentru două luni.

La Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, tot satul a fost inundat în urma ploilor torenţiale, iar două case au fost luate complet de ape.

„Stăm cu copii cu totul în stradă şi ne uităm cums e surpă Pământul, pleacă din acoperiş, din ziduri”, spune o femeie. Doamna Mihuţ era acasă când a venit viitura. A văzut cum în numai câteva minute, totul a fost acoperit de ape. „Un metru e viitura, apa a intrat pe geam, înăuntru e dezastru”, povestește ea.

Apele au adus nisip într-un strat de aproape 2 metri. Oamenii nu mai puteau să intre în camere. Şi în curţi sau pe străzi, aceeaşi problemă. Maşinile erau aproape acoperite de mâl.

Probleme sunt şi în Orşova

Prima victima a puhoaielor a fost un bărbat. Era în maşină. A fost îngropat de o alunecare de teren. Când pompierii au ajuns la locul tragediei, era prea târziu. Alte două maşini au fost luate de viitură, iar într-una dintre ele era o femeie. Pompierii au reuşit să o salveze.

Alţi 20 de oameni au fost salvaţi de poliţiştii de frontieră după ce au rămas izolaşi într-o pensiune din Orşova. 30 de elevi şi opt profesori au fost evacuaţi dintr-o şcoală.

„Sunt cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani. Orșova nu a cunoscut asemenea situație. Faleza Dunării este transformată în fluviu”, spune viceprimarul Constantin Negoiescu.

Arhiva Oficiului de Cadastru, precum şi subsolurile Judecătoriei şi sediului Agenţiei naţionale a Finanţelor Publice din Orşov au fost inundate. Apa a intrat şi în 40 de case şi gospodării, iar oamenii au fost mutaţi într-o bază sportivă din oraş.

„Am o fetiţă, cu ce am avut pe ea, pătura şi am plecat. Hainele de pe mine sunt de la baza sportivă”, povestește o femeie.

Ministerul Gabriel Oprea a cerut ca elicopterele MAI să fie pregătite să intervină în orice moment.  

Judeţele Mehedinţi, Timiş şi Caraş Severin sunt sub cod portocaliu de inundaţii până astăzi la ora 14.

Inundațiile au făcut prăpăd și în Serbia vecină. Cel puțin un om a murit și mai multe localități de la granița cu România sunt izolate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri