Localitatea în care energia solară scade facturile

Data publicării:
panouri solare

Construcţia parcului fotovoltaic din comuna Oşorhei a durat doi ani, iar acesta va fi funcţional în 2016.

Parcul se întinde pe o suprafaţă de un hectar, sunt montate 9480 de panouri de 75 de waţi. Perioada productivă este 63% din perioada anului”, spune Mihnea Dumitreanu, manager de proiect.

Energia solară captată la Oşorhei va intra în reţeaua naţională de electricitate şi valoarea sa va fi scăzută din facturile pe care le plăteşte primăria.

Se furnizează în sistemul energetic unde este un contor şi, la sfârşit de an, se face compensare, să se vadă cât am consumat şi cât s-a produs. Diferenţa, dacă consumăm noi cumva mai mult, se va plăti”, spune Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.

Administraţia publică locală plăteşte în jur de 20.000 de lei pentru factura la energie electrică doar pentru şcoala gimnazială de pe raza localităţii. Odată ce parcul fotovoltaic va fi funcţional, factura va deveni zero.

Şcoala noastră este un important consumator de energie electrică şi existenţa acestui parc fotovoltaic ne va scuti de plata curentului”, spune Ioana Bulgaru, profesoară la Şcoala Gimnazială "Aurel Pop" din Oşorhei.

Prima comună din România care şi-a construit un parc fotovoltaic cu fonduri europene este tot din judeţul Bihor. Investiţia de la Borş, întinsă pe cinci hectare, este funcţională din primăvară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri