Marfa românească, ţinută la uşa hipermarketurilor

Data publicării:
79102899 1

Roşii la nouă lei kilogramul, pepeni importaţi din Brazilia la cinci lei kilogramul sau caise la peste 6,5 lei aduse din Grecia sunt doar câteva exemple de importuri care ţin tone de marfă românească în afara marilor magazine.

Producătorii spun că de vină pentru această situaţie sunt responsabilii cu achiziţia acestor produse din lanţurile de magazine.

Cei care administrează importurile nu vor să scape din mână contractele cu furnizorii care pot livra marfă tot timpul anului.

„Reticenţa este din faptul că noi nu putem da comisioane cum primesc de la mărfurile care vin constant din import. Aici e marea ruptură. Comisioane care intră în buzunarele celor care stau la uşa retailerilor şi fac recepţiile mărfurilor”, spune Vlad Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Legume-Fructe.

Specialiştii în comerţ modern au altă variantă.

„Supermarketuri, hipermarketuri, magazine de proximitate, au nevoie să poată controla un flux de tiruri încărcate cu legume de calitate constantă şi preţ previzibil. Acest lucru nu este realizat de majoritatea producătorilor de legume din România”, spune Ciprian Moga, analist de retail.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii cred că nu avem de ce să ne temem. Importurile sunt mari doar în cazul fructelor.

6% s-au importat legume din total producţie realizată la nivelul anului 2014 şi 27% din total producţie de fructe. Sunt nişte relaţii contractuale în care noi, ca autoritate, nu putem să intervenim”, afirmă Elena Tatomir, director general în cadrul Ministerului Agriculturii.

400.000 de tone de fructe şi 300.000 de tone de legume a importat România anul trecut.

O bună parte din producţia internă de fructe şi legume, adică peste două milioane de tone, a luat drumul altor ţări. Astfel, acolo unde producătorii nu au putut livra către hipermarketuri, au ales să vândă produsele în afara ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri