Primarul din Vaideeni: Situaţia a fost agravată de deversări. Apele Române: Nu se fac astfel de acțiuni

Data publicării:
vaideeni

Edilul comunei Vaideeni susţine că apa lacurilor continuă să fie deversată.

Dacă cei de la hidro ar înțelege să-și gestioneze cum trebuie situaţia și nu ne-ar mai deversa nouă în momentul în care avem peste 200 de litri/mp în 30 de ore, nu s-ar mai fi ajuns la ceea ce s-a întâmplat aici. De ieri deversează întruna apa care s-a acumulat în lacuri. Am avut oamenii la munte și au văzut cum au dat drumul la apă pe toate gurile de evacuare”, a spus Daniel Achim Băluţă, primarul comunei Vaideeni.

Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române, a declarat pentru Digi24 că pe râul Luncavăț nu există nicio acumulare.

Toate precipitațiile care s-au produs în zona Vaideeni au fost provocate de curgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie”, a spus Ana Maria Agiu.

În niciun caz nu facem deversări pentru a mări efectul inundațiilor, ci, dimpotrivă, pentru a-l atenua, în modul în care preluăm surplusul de ape de pe râuri și îl reținem în acumulări”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Apele Române.

Ea a menținat că „pe Vaideeni nu există nicio acumulare” și că „nu se fac deversări controlate”.

Bilanţul viiturilor care au lovit ieri sud-vestul României este devastator. Două persoane şi-au pierdut viaţa, după ce au fost luate de apă, iar sute de oameni au privit neputincioşi cum în câteva minute au pierdut totul. A fost nevoie de intervenţia elicopterelor pentru a salva o parte dintre sinistraţi. Ministerul Afacerilor Interne a trimis trei aparate de zbor în zonele afectate, în timp ce Armata este pregătită să intervină cu 1.600 de militari şi peste 400 de utilaje. Puterea apelor a fost atât de mare incat a pus la pământ mai multe case.

Şi traficul a fost dat peste cap. Un tren a deraiat, iar mai multe drumuri s-au rupt. De departe, cea mai gravă situaţie a fost în judeţele Argeş, Olt şi Vâlcea, unde este în continuare cod roşu de inundaţii, până astăzi la ora 9:00.

Hidrologii spun că s-au atins valori istorice pe mai mulţi dintre afluenţii Oltului. În unele zone au căzut chiar şi 180 de litri pe metru pătrat.

De la ministerul de interne au plecat ajutoare de urgenţă în zonele afectate: peste 8.000 de kilograme de conserve, mai bine de 24.000 de litri de apă, dar şi pături şi saltele.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri