REPORTAJ Digi24 dintr-unul dintre cele mai mari spitale ale coaliţiei din Afganistan

Data publicării:
spital kandahar

(Reportaj realizat de Laurenţiu Rădulescu şi Octavian Ionescu)

Pentru mulţi dintre noi sunt doar simple cifre. La spitalul din baza militară Kandahar însă cifrele soldaţilor morţi pe frontul din Afganistan se traduc în destine pierdute pe masa de operaţie de către medicii care muncesc acolo.

Intrăm pe porţile spitalului. O clădire imensă aflată în mijlocul celei mai mari baze NATO operaţionale din lume, din Kandahar. 21 de medici lucrează aici. Locuiesc la etajele superioare ale spitalului tocmai ca să poată asigura oricând urgenţele venite de pe front.

Orice afecţiune poate fi tratată. De la simple probleme stomatologice până la operaţiile chirurgicale ale soldaţilor răniţi pe front.

Spitalul a fost ridicat in 2006 de canadieni iar apoi preluat de americani. Există chiar şi o bază proprie de sânge.

35 de milioane de dolari au costat ridicarea şi dotarea spitalului. Holurile lungi sunt tapetate cu poze ale răniţilor. Din când în când soldaţi în scaune cu rotile îţi aduc aminte de locul în care te afli. Aici liniştea aparentă se poate transforma oricând într-o situaţie de urgenţă.

Spitalul din baza militară Kandahar serveşte celor răniţi în zona de sud a Afganistanului. Este un ultim pas al soldaţilor grav răniţi până la spitalul american din Ramsttein, Germania.

Spitalul militar din Kandahar tratează inclusiv problemele de sănătate ale afganilor. O ţară în care mai bine de trei sferturi din locuitori nu au acces la tratament medical de bază.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri