REPORTAJ. Românii din Serbia, loviți de inundații, cer ajutor din țară. N-au primit încă niciun răspuns

Data publicării:
ALUVIUNI PE FEREASTRA INUNDATII

În localitatea Tekija mai mult de jumătate din case au fost distruse. 500 de oameni au dormit într-o sală de sport.

Când am văzut așa, că o să cadă casa, a venit poliția și m-a luat și am plecat uite așa, cu gura goală de acasă”, povestește, în românește, o locuitoare din Tekija.

Apele au adus sute de copaci și stanci ce au distrus totul în cale. Pereții caselor au fost spulberați în câteva secunde, spre disperarea oamenilor. Cu toții încearcă acum să salveze ce a mai rămas.

Autorităţile cer ajutor internaţional pentru că rezervele de apă potabilă şi alimentele sunt insuficiente.

Situaţia este gravă. Aproape jumătate din localitate este distrusă, nu avem apă. Avem nevoie de multe alimente”, spune un localnic.

Guvernul sârb a trimis în zonă sute de militari și mineri.

Luni dimneaţă, când muntele de lângă dădea impresia că va veni peste oraşul Tekija, 55 de copii se aflau într-o şcoală. Au fost evacuaţi în câteva minute, iar clădirea şcolii este cea care a salvat multe dintre gospodării, pentru că mare parte dintre aluviuni s-a oprit aici.

La Kladovo, a fost organizată o tabără pentru oamenii evacuaţi.

„Ce casă mai ai aici, nu mai ai unde să mai vii. Totul e spart, totul e inundat”, spune plângând o femeie.

„Capul în namol, gura în namol, ochii în namol. Nu pot să vorbesc, mă înec și atunci o femeie de acolo, când a vazut m-a prins de mână și mi-a dat un prosop să mă șterg la ochi”, povestește un bărbat coșmarul prin care a trecut.

Românii din Serbia cer ajutor instituţiilor din ţară.

„Am făcut apeluri spre importante organizaţii din România şi mi-o dat răspuns că o să se ocupe să...acţiune umanitară... ca să ajungă alimentele din România la românii noştri de aici”, spune Tihan Matasarevici.

Avem multe probleme şi avem nevoie de apă plată, de apă de băut, avem mare problemă de hrană conservată, de hrană de copii, acum ne trebuie şi câteva cizme, lopeţi. Până acum nu pot să spun că a venit ajutor. Din păcate, am făcut şi oficial apel de urgenţă. Nu am căpătat niciun răspuns”, se plânge Liubomir Suieranovici.

Circulaţia între Kladovo şi Negotin rămâne în continuare blocată şi câteva sate locuite de români sunt izolate. La Graboviţa se poate ajunge doar cu barca, iar apa şi pâinea sunt raţionalizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri