Regele Mihai, felicitat de ziua lui de un coleg. "Se spăla cu apă rece până la brâu, după aceea îşi făcea pantofii cum ne făceam şi noi"

Data publicării:
erou al Doilea Razboi Mondial 1

La mulţi ani, majestate, cu ocazia zilei de naştere. Să dea Dumnezeu sănătate, realizări în domeniul familiei şi să ajutaţi pe cât posibil poporul român să iasă din necazurile şi nevoile din care se zbate după Revoluţia din 1989”, i-a transmis Neculai Staicu Buciumeni, general maior în rezervă, Regelui Mihai.

La fel ca şi Regele Mihai, generalul Staicu Buciumeni a studiat la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu. Îşi aminteşte că, pe atunci, viitorul suveran era un elev voinic, popular şi foarte priceput la tehnică. În plus, avea exact acelaşi program ca orice elev de rând.

Regele Mihai I împlineşte astăzi 93 de ani

O fire foarte modestă, nu avea pretenţii deloc, nu se cunoaşte dintre noi, doar că îi spuneam Măria Ta. Încolo, tot ce făceam noi făcea şi el. Seara se spăla cu apă rece până la brâu, după aceea îşi făcea pantofii cum ne făceam şi noi”, a adăugat Neculai Staicu Buciumeni.

Nu numai liceul militar îi leagă sufleteşte pe cei doi, ci şi devotamentul pentru ţară. Generalul în rezervă Neculai Staicu Buciumeni a cunoscut din plin ororile războiului. Ofiţer de artilerie grea, el a luptat pe frontul răsăritean din cel de-al Doilea Război Mondial, în munţii Tatra. Pe 10 aprilie 1944, a fost trimis să lupte în Crimeea.

Ne-am făcut datoria de patrioţi, pentru că aşa am fost învăţaţi în timpul liceului militar, să răspundem la chemarea patriei”, a mai spus Neculai Staicu Buciumeni.

23.10.2014 Regele Mihai I al României, la 93 de ani / Regii României, o istorie rescrisă

Asediaţi de infanteria şi tancurile sovietice, generalul şi colegii săi au scăpat cu viaţă, ca prin minune. Când s-a întors în ţară, a mulţumit lui Dumnezeu.

Când am debarcat din vapor, nu numai eu, ci şi ceilalţi ofiţeri am sărutat pământul de bucurie considerând că Dumnezeu ne-a ajutat să ne naştem a doua oară”, a precizat Neculai Staicu Buciumeni.

Persecuţiile comuniste nu i-au afectat dragostea de ţară şi armată. La cei 94 de ani ai săi, are, totuşi, un regret: „Armata plătită nu este o armată de adevăraţi patrioţi”.

Generalul Staicu Buciumeni a fost urmărit de Securitate timp de 42 de ani. A publicat 82 de cărţi în care povesteşte despre întâmplările petrecute pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.

VIDEO. Dineu în onoarea Regelui Mihai, la Castelul Peleș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri