Statul face afaceri cu firme aflate în vizorul DNA

Data publicării:
22 DNA-5

Anul trecut, pe 30 mai, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că are la dispoziţie şapte milioane de euro pentru a crea un portal online prin care românii, indiferent de locul în care trăiesc, să poată beneficia de servicii consulare prin internet.

Cinci oferte au fost depuse, iar tandemul Siveco România - Expert One Research a câştigat licitaţia. Ambele companii au un trecut controversat. Siveco România a câştigat în ultimul an contracte pe bandă rulantă cu statul român.

Irina Socol, fondatorul Siveco, a fost arestată anul trecut într-un dosar în care procurorii vorbesc de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii spun că Siveco România alături de alte 50 de companii au făcut tranzacţii fictive pentru a scăpa de impozitul pe profit, impozit care trebuia pus şi pe contractele câştigate cu statul.

Şi firma Expert One Research şi-a adjudecat mai multe contracte cu statul.

În 2014, Expert One Research a câştigat 2,5 milioane de euro de pe urma statului. A semnat două contracte, unul cu Consiliul Judeţean Suveava, celălalt cu Consiliul Judeţean Maramureş

Chiar procurorii anticorupţie asociază numele companiei Expert One Research cu cel al deputatului Sebastian Ghiţă. Până să devină parlamentar, Sebastian Ghiţă controla Teamnet International.

Directorul acestei companii îi reprezenta, în 2009 şi 2010, pe acţionarii Expert One Research.

În ciuda insistenţelor Digi24, Sebastian Ghiţă a refuzat să comenteze subiectul. Reprezentanţii Siveco nu au trimis deocamdată vreun punct de vedere.

Controversele din jurul companiilor nu au contat în momentul în care Ministerul de Externe a ales câştigătorul licitaţiei.

„Autoritatea contractantă nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achiziţii pe considerente cum ar fi numele acţionarilor sau relaţiile comerciale dintre firmele participante, explică reprezentanţii MAE.

Siveco România şi Expert One Research au la dispoziţie 12 luni pentru a crea portalul care să ofere servicii consulare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri