Traian Băsescu, despre abuzul în serviciu: „Funcționarilor le este frică să semneze acte”

Data publicării:
contract-semnare

Traian Băsescu a arătat că abuzul în serviciu este definit ca „fapta funcționarului public care nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin asta cauzează o pagubă”, conforum Codului penal. În opinia sa, „care îndeplinește în mod defectuos” este expresia care aduce neclaritate.

Pe de altă parte, în Convenția Națiunilor Unite pentru combaterea corupției se precizează că „fapta trebuie să fie făcută cu intenție”, spune fostul președinte.

„Abuzul în serviciu e definit de convenție. O faptă făcută cu intenție. Aici, la defectuos, și un funcționar prost, slab pregătit, or pe ăla îl sancționezi disciplinar, nu cu închisoare până la șapte ani. Deci trebuie să fie făcută cu intenție și trebuie să fie un act cu încălcarea legii. Definiția din Codul penal spune defectuos”, spune Traian Băsescu.

În opinia sa, acest lucru îi împiedică pe funcționari să-și facă treaba.
„Moda asta nu e de acum. E de frica arestării, de ce s-o ocolim? Funcționarilor le este frică. Dacă spui acolo: 'prin încălcarea legii', el va deschide ochii de 10 ori să vadă dacă pe ce și-a pus semnătura este în regulă. Când spune defectuos... Soluția e sa vii în definiția pe care noi am ractificat-o și o avem în legislație. Procurorii ar trebui să trateze problema după art 19 din legea 365/2004, care este ratificarea Convenției ONU”, mai spune fostul președinte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri