INUNDAȚII. Codul roșu, prelungit până la ora 9:00 pentru județele Gorj, Vâlcea și Olt. Două persoane au murit în Argeş

Data publicării:
inundatii casa luata ape

ACTUALIZARE 00:29. Șoferul mașinii luate de viitură în Argeș a fost salvat. El reușise să iasă din vehicul și să urce într-un copac.

ACTUALIZARE 23.09. Codul roșu a fost prelungit până miercuri dimineață la ora 9:00 pentru județele Gorj, Vâlcea și Olt, a declarat la Digi24  Elena Anghel, șef dispecerat la Centrul Național de Prognoze Hidrologice.

ACTUALIZARE 23.07 .În perioada 28-29 iulie 2014 au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de peste 100-180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. Debitele înregistrate la staţia Nistoreşti, de pe râul Olteț, şi staţia Râmnicu-Vâlcea de pe râul Olăneşti sunt debite care au probabilitate de revenire odată la 100-200 de ani”, se arată într-un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române”.

ACTUALIZARE 22.41. O mașină a fost luată de viitură în județul Argeș. Se pare că se aflau și oameni în autovehicul, potrivit celor care au anunțat incidentul la 112, a spus secretarul de stat din MAI Raed Arafat.

Prefectul de Argeș, Mihai Oprescu, a spus la Digi24 că mașina se vede pe câmp, dar este prea departe pentru a interveni direct. Echipele ISU sunt la fața locului și încearcă să afle câți oameni erau în mașină, pentru a-i salva.

ACTUALIZARE 20.10. Cele aproximativ 200 de persoane din comuna Vaideeni care au rămas izolate au fost evacuate cu elicopterul. Și cei aproximativ 20 de oameni care nu doreau să-și părăsească locuințele au fost convinși să plece.

ACTUALIZARE 19.57. Drumul european care leagă Craiova de Pitești este blocat la Comănești-Olt din cauza apei care a ajuns pe șosea.

ACTUALIZARE 18.55. Opt oameni au fost luați de viitură la Bascov, în județul Argeș. Acolo a deraiat și un tren în această după-amiază.

ACTUALIZARE 18.55. Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, la Consiliul Național al PSD: „Avem aproximativ două victime care se pare că au fost înecate”.

ACTUALIZARE 18.38. Locuitorii unui cătun din comuna Vaideeni, izolați în urma revărsării unui râu, sunt evacuați cu elicopterele. Prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, a spus că 35 de persoane au fost evacuate până acum și că secretarul de stat din MAI Raed Arafat este în zona afectată și stă de vorbă cu localnicii pentru a-i convinge să accepte evacuarea.

Prefectul a mai spus că autoritățile locale s-au pregătit ca să asigure persoanelor evacuate alimente, apă și un loc în care să doarmă.

ACTUALIZARE 18.20. Un tren a deraiat în județul Argeș din cauza unei viituri.

ACTUALIZARE 17.58. Un bărbat de 72 de ani din comuna argeșeană Vedea a murit după ce a fost luat de ape, informează Mediafax.

ACTUALIZARE 17.16. Doi oameni au fost luați de viitură, în comuna Făgețel (județul Olt), și sunt dați dispăruți, a spus, la Digi24, Daniel Nedeloiu, de la ISU Olt. 

ACTUALIZARE 16 36. La Vaideeni, patru case au fost luate de ape. Ulterior însă, apele s-au mai retras, a declarat, la Digi24, Doina Deaconescu, viceprimarul comunei Vaideeni.

ACTUALIZARE 16.21. „Niciodată nu spunem că greul a trecut. Suntem într-o alertă permanentă”, a declarat, la Digi24, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

ACTUALIZARE 16.20. La Novaci se continuă evacuarea, iar, la Vaideeni, peste 40 de persoane au fost deja evacuate, a spus, la Digi24, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

 ACTUALIZARE 15.43. Aproximativ 25 de persoane din comuna vâlceană Vaideeni au rămas izolate pe o insuliță formată între apele pârâului Luncavăț, alte peste 50 de familii din localitate fiind evacuate din calea apelor de către autoritățile locale, transmite corespondentul Mediafax.

ACTUALIZARE 15.10. Unii localnici din Novaci refuză să își părăsească locuințele și sunt evacuați cu mascații.

„În momentul de față se execută lucrări de consolidare a digului râului Gilort, cu bolovani aduși de cei de la sistemul de gospodărire a apelor”, a declarat, la Digi24, Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Pe de altă parte, 50 de familii din comuna vâlceană Păscoaia sunt în continuare izolate.

_________________________________________________________________________________

Actualizare 14:45: Doina Deaconescu, viceprimar în comuna Vaideeni, a spus că două elicoptere au ajuns în localitate și că 12 copii au fost deja evacuați. Niciunul dintre ei nu au fost rănit.

La Novaci, apele râului Gilort surpă malurile așa că lucrările de consolidare a malurilor este îngreunată.

Nu a pățit niciun om nimic. E vorba de un dig de 40 de ani. Nu vreau să băgăm panica în oameni. Avem nevoie să fim organizați. Nu și-a pierdut niciun om viața”, a spus Victor Ponta, în comandamentul de urgență din Craiova.

Premierul a adăugat că, în afară de un dig distrus, situația nu este gravă.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a precizat că digul este sub supraveghere și că deja 400 de persoane au fost evacuate preventiv. De altfel, zona este supravegheată din aer de două elicoptere.


ACTUALIZARE 14.45. „În Novaci este un cartier de case, la marginea orașului, care se află într-o zonă de risc din cauza Gilortului. Malul a fost surpat pe o lungime de 100 de metri, acolo oamenii se evacuează. Vor fi cazați într-o sală de sport, în centrul orașului”, a declarat, la Digi24, vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, salvamontiștii au evacuat și patru oameni din localitatea Bengești.  


Actualizare 14:15: Hidrologii au emis o avertizare cod roșu pe râurile Gilort, Lotru, pe cursul superior al Oltețului și afluentul său Cerna din județele Gorj și Vâlcea. Atenționarea este în vigoare până la ora 23:00.

La Prefectura Craiova urmează să aibă un comandament de urgență, condus de premierul Victor Ponta.

Trei elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost trimise în cele două județe, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor, informează oficiali MAI. Potrivit surselor citate, în localitatea Novaci, judeţul Gorj, a fost trimis un elicopter cu troliu, după ce râul Gilort a ieşit din matcă în jurul orei 11.00, iar peste 70 de gospodării au rămas izolate. Alte două aparate de zbor ale MAI au fost direcţionate către localităţile vâlcene Balota şi Brezoi, afectate de inundaţii.

Actualizare 14:00: Oamenii spun că în numai două minute apa a ajuns la șase metri înălțime. Pompierii și salvamontiștii trebuie să evacuze 70 de familii, însă unii oameni nu vor să plece. Există riscul să se mai spargă un baraj. Pompierii spun că sunt oameni plecați pe munte la cules de fructe și că sunt în continuare acolo.

Doina Deaconescu, viceprimar în comuna Vaideeni din județul Vâlcea, a spus că viitura a împărțit un cătin în două. Ea a mai spus că, deocamdată, elicopterul SMURD nu a ajuns.

Aproximativ 50 de familii sunt izolate în comuna Vaideeni. Viceprimarul mai spune cel mai probabil s-a rupt barajul de la Balota.

Actualizare 13:35: „În județul Vâlcea, din cauza precipitațiilor abundente, circulația este întreruptă pe două drumuri naționale: DN65C între Măldăreşti - Horezu, și DN 7A Brezoi-Voineasa, în zona localității Malaia km 16 plus 800 de metri. Din aceleșsi motive, se circulă pe greu pe DN65C, între Motoci și Murgaci”, a spus inspector principal Adrian Creangă, Centrul Infotrafic.


Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundații până miercuri la ora 14:00.

Actualizare 13:00: Apa a atins chiar și șase metri. Oamenii au ieșit in case și încearcă să salveze se mai poate

Dumitru Leuştean, primarul oraşului Novaci, a spus că „debitul Gilortului a crescut atât de mult, încât a reuşit să străpungă două puncte ale digului, ieşind pe strada Valea Gilortului, şi chiar în satul Pociovaliştea”.

Doi copii au fost salvați până la această oră. Cei afectați vor fi adăpostiți în liceu, în sala de sport și în internatul din oraș. Pe râul Gilort, în amonte de Novaci, este și o microhidrocentrală.

Primarul orașului a adăugat că deocamdată nu a fost nicio urgență medicală.

„În zona de sud a localității a început să mai scadă apa și sperăm să se oprească și ploaia, ca să intervenim operativ”, a declarat el.

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat la Digi24 că pentru județele Gorj și Vâlcea au fost mobilizate elicoptere și că acestea vor ajunge la fața locului imediat.

„Am înțeles că în unele puncte a fost nevoie să se evacueze forţat unii cetăţeni care iniţial nu au vrut să fie evacuaţi - în special în zona Gorj - dacă e adevărat vreau să transmit - dacă se indică evacuarea să se evacueze, ca să nu venim după ei când situația este critică”, a punctat Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus că în Vâlcea sunt aproximativ 25 de persoane izolate la această oră.


O viitură de aproximativ șase metri de pe râul Gilort a inundat comuna gorjeană Novaci. Jandarmii și angajații SMURD, dar și cei de la Salvamont urmează să intervin în aceste momente

Problemele au început încă de ieri, dar autoritățile nu s-au mobilizat la timp. Câteva familii au fost izolate încă de ieri.

Județul Gorj se află în acest moment galben sub atenționare cod galben de ploi și vijelii. Oamenii spun că asemenea inundații nu au mai fost de 50 de ani.

Remus Bejancu, un proprietar de pensiune, a povestit pentru Digi24 că pe râul Gilort coboară bușteni întregi.

„S-a mai micit apa, dar ajunsese să depăşească podul de la piaţa din oraş. În jur de patru-cinci metri înălţime”, a spus el.

Acesta a adăugat că pe pod nu se mai circulă, pentru că este pericol de surpare.

Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, a declarat că se intervine în două locuri: un centru maternal și o casă unde o mamă și un copil sunt blocați în podul casei.

„Într-una avem o persoană cu un copil pe acoperiş, în cealaltă, mai mulți copii și îngrijitori. Intervenim cu o echipa specială a Salvamont. Încercăm să aducem un elicopter prin care să intervenim pe deasupra, pentru că apa e deja foarte mare”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri